Проф. Витанов: Третата вълна на COVID-19 си заминава

Проф. Витанов: Третата вълна на COVID-19 си заминава

Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” – че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на NOVA.
Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.
„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.
Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.
„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.
За да няма нова вълна, по думите му, е необходимо да се достигне 70% ваксинирани българи.
„Първо сме далеч. Второ – това не е гаранция, че нещо няма да се надигне. 30% са около 2 млн. и те са достатъчно, за да се разрази вълна на есен. Трябва да внимаваме”, уточни математикът.
Той е категоричен, че ваксинацията у нас напредва и наваксаме изоставането си.
„С тези темпове края на юли месец ние ще имаме щит 70%, който ще ни предпазва от резки покачвания на броя на заболелите”, добави още проф. Витанов./Dariknews.bg

Още по темата