Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени войници

Тръмп: Изпращам хиляди тежко въоръжени войници

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми протестите във Вашингтон, при които бяха нанесени щети на паметници и частна собственост.
„Това, което се случи в града снощи, беше тотален позор. Докато говоря, изпращам хиляди тежко въоръжени войници, военнослужещи и служители на реда, за да спрат безредиците, грабежите, вандалските действия, нападенията и безстопанственото унищожаване на имуществото“, каза Тръмп в обръщение към нацията от Белия дом.
Той призова губернаторите на щатите, в които има безредици, да „доминират над улицата“.
„Мемориалът на Линкълн и Мемориалът на Втората световна война бяха нападнати от вандали. Това не са мирни протести, това са актове на вътрешен тероризъм“, каза Тръмп.
„Мобилизирам всички налични федерални ресурси, цивилни и военни, за да спра бунтовете и грабежите, да сложа край на унищожаването и палежите и да защитя правата на спазващите закона американци“.
„Ако град или щат откажат да предприемат действията, необходими за защита на живота и имуществото на жителите, ще разположа въоръжените сили на САЩ и бързо ще реша този проблем вместо тях“, добави държавният глава.
Веднага след като приключи речта си, той се отправи пеша от Белия дом към църква, разрушена от протестиращите.
Преди речта на американския президент, полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ пред Белия дом, за да разпръсне множеството, което се опита да премине блокадата пред официалната резиденция на държавния глава. Демонстрантите скандираха лозунги и хвърляха бутилки и камъни по полицаите.
По-рано кметът на Вашингтон съобщи, че полицейският час, въведен в неделя, ще действа поне още два дни.
Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио обяви в понеделник полицейски час от 23:00 до 5:00 ч.
Заявявайки, че „подкрепя мирен протест“, де Бласио написа в Туитър, че е взел решението след консултация с губернатора на щата Андрю Куомо, следвайки лидерите на други големи градове в САЩ, които въведоха комендантски час в опит да ограничат насилието и грабежите.
Най-известната търговска улица в Ню Йорк, „5-о авеню“ на Манхатън стана обект на грабежи и мародерства.
На видеоклипове в социалните мрежи се вижда магазин на известна марка за спортни стоки, със счупени витрини и дрехи по пода в безпорядък.
Журналист на местопроизшествието каза, че има „неконтролируемо“ количество грабежи, като добави, че магазините се изпразват от „стотици хора“. Репортерът добави, че полицаи са влезли в универсалния магазин Мейси, докато той също е бил разграбван, но хората, които изнасяли стоките въобще нямали „абсолютно никакви притеснения от това, че ченгетата са тук“.
Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова американските власти да бъдат сдържани към протестиращите и заяви, че твърденията за полицейско насилие трябва да бъдат разследвани.
Протестите трябва да останат мирни, докато „властите трябва да проявяват сдържаност в реакцията си към демонстрантите в САЩ, както и във всяка друга държава по света“./Вести БГ

Още по темата