Анализатори с изненадваща прогноза за изхода от двубоя Радев – Борисов

Анализатори с изненадваща прогноза за изхода от двубоя Радев – Борисов

Управлението на кризи, каквато разпознават в политическата ситуация у нас през последните 62 дни, е труден процес, но как се преодолява той? Председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, вчера заяви, че президентът Румен Радев опитва да участва в метежи. Ако някой иска да влезе във властта, първо трябва да се яви на избори, настоя тя.
„Разделението разсича както обществото, така и властта. Една част от властта – президентът, е срещу друга част. В социалните мрежи градусът е много висок и отдавна е преминат добрият тон. Най-тъжното е трудността да се води разумен разговор. Всяка от страните има много ясна позиция – доста непримирима и радикална, яростна я отстоява като не е склонна да чуе другата. Това прави кризата трудно управляема“, заяви социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.
„Тези кризи се появяват периодично. Това не беше неочаквана криза. Беше очаквана от 2-3 години. Знаеше се, че това разделение в обществото го има, просто сега пролича. Съвпадна с пандемията. Тази криза е абсолютно неуправляема, за разлика от предишните. Едва ли има изход от това, което в момента се случва. Една от двете страни ще трябва да отстъпи в близките седмици“, каза от своя страна PR експертът Максим Бехар. Според Александров отговорността е във властта.
„Този, който има по-голяма сила, носи отговорността. Това е като в семейството. Ако децата се скарат, родители не са си свършили работата, но ако родителите са се скарали, не може да обвиняваме децата, че са подивели“. Според него правителството и премиерът Бойко Борисов трябва да говорят с недоволните и да се предложат конкретни начини за излизане от кризата. Било грешка, че в ГЕРБ нямало номер 2 и че Борисов е ограничил изявите си.
„Трябва да имат много ясни послания и действия. Това с джипа и лайфовете във Facebook не е добър подход. Конфликтът между премиер и президент е очевиден, минава границата на нормалното общуване. Това са двете институции, които трябва да намерят общ език, защото става дума за България“, обясни Бехар“.
Харалан Александров се съгласи с него и подчерта: Иначе тръгваме към разрушителен конфликт. Това е безумие и води към революционно разрушение. Двамата са оптимисти, че Радев и Борисов ще отстъпят и ще потърсят форма на помирение. „Голяма изненада е, че нито една от двете страни няма ясни послания. Емоциите са взели категорично връх, разумните аргументи и послания много трудно биха могли да бъдат използвани“, каза още Максим Бехар.
„Винаги отговорността е във властта. Когато се сбият децата, нещо родителите не са свършили като хората. Властта се държи битово“, посочи посочи Александров, но подчерта: Никой не може да отрече, че прокуратурата е хиперактивна в последната година. Социалният антрополог е на мнение, че трябва да има разделно протестиране, тъй като сега, когато се съберат на едно място всички недоволни, ставало нещо противоестествено./БЛИЦ

Още по темата