Коронавирусът превзема главния мозък, установиха учени

Коронавирусът превзема главния мозък, установиха учени


Учени установиха как новият коронавирус атакува и превзема главния мозък, като убива мозъчните клетки, за да се размножава, съобщиха АФП и в. „Дейли мейл“.

Резултатите от изследванията на специалисти от цял свят, проучили въздействието на вируса върху мозъка, бяха публикувани онлайн и предстои да бъдат подложени на независима оценка.

Вирусът използва механизма за размножаване на нервните клетки и същевременно отнема кислорода от мозъчните клетки, които е превзел, като така ги унищожава.

Проучванията досега не са установили, че ефектът на коронавируса върху мозъка е основна причина за смъртните случаи от Ковид-19, но според новото изследване неустановената и нелекувана мозъчна инфекция може да е смъртоносна.

Д-р Акико Ивасаки, имунолог от университета Йейл, и екипът й са използвали лабораторно развити мозъчни клетки и мишки, за да изследват в реално време въздействието на новия коронавирус. Те установили, че вирусът SARS-CoV-2 не само превзема мозъчните клетки, но и укрепва в тях.

„Хиперметаболитното състояние е уникално за заразените със SARS-CoV-2 клетки и показва способността на вируса да превзема невронния механизъм на гостоприемника си, за да се размножава“, пишат авторите на изследването.

Те открили също, че докато заразените клетки размножават вируса, съседните на тях клетки изпадат в катаболитен метаболизъм. Изследователите наблюдавали признаци на отнемане на кислорода във и около тези клетки. Този комбиниран ефект води до смъртта на мозъчните клетки.

 

 

 

Още по темата