13-ти ден на антиправителствен протест в столицата

13-ти ден на антиправителствен протест в столицата


В т.нар.  “триъгълник на властта“ вече се събират участниците в поредния вечерен антиправителствен протест в София. 13-та вечер на протести в столицата. Очаква се, както и в предходни вечери, след като се съберат тук на площада, хората да проведат шествие по централни столични булеварди. Исканията им остават същите – оставка на правителството, начело с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

„Аз също съм се върнала преди няколко години в България с огромната надежда и обещание, че промяна има, но разочарованието е голямо“, сподели една от демонстриращите защо участва в протестите.

“Днес парламентът направи така, че правителството оцеля, а това е нормално, защото БСП им иска оставката, аз не искам БСП да им иска оставката, искам народа да им иска оставката. Първо трябва да се направи една лустрация, да се изчистят всичките партии от бивши ДС, БКП и така нататък и да се подберат читави хора с образование, интелект и с чувство за справедливост“, каза друг протестиращ.

Хората се събират в пространството пред президентската администрация. 19 часа е началният час на протеста.

По-рано в района на Президентството се преместиха протестиращите, останали от сутрешната акция пред Народното събрание по време на отхвърления вот на недоверие на правителството.

Друга демонстрация ще се проведе пред столичния ресторант „Осемте джуджета“ в столицата, споменат като място за срещи в едноименното журналистическо разследване на Антикорупционния фонд. Събитието е организирано в социалните мрежи от Гражданско сдружение „Боец“ под надслов „Масово пиене на евробира с Петьо Еврото и осемте му джуджета“.

След масовото плажуване на “Росенец“, масовото пиене на кафе с Делян Пеевски, дойде ред и на “Масово пиене на евробира с Петьо еврото и осемте му джуджета“, казват организаторите и приканиха съмишлениците си да дойдат пред ресторанта, добил популярност чрез публикуваното миналия месец разследване на Антикорупционния фонд.

В него собственикът на асансьорната фирма “Изамед“ Илия Златанов разказва за перфектно работеща машина за търговия с влияние, като разследващите и прокуратурата се задействат мълниеносно чрез посредничеството на бившия следовател Петър Петров, известен като Петьо Еврото, а срещу услугата превземат част от бизнеса на този, чието положение уж се намесват да оправят.

“Ние сме твърдо решени да не допускаме това повече да се случва, искаме да покажем, че няма недосегаеми хора. Ние сме тук и ще бъдем на всяко друго място, от което властта се управлява“, казват участници в демонстрацията. Тъй като очакваха заведението да е затворено, те си носят бирата. По-късно те ще се присъединят към протеста пред Министерския съвет.

 

Още по темата