Камен Балкански отново временен директор на Националния

Камен Балкански отново временен директор на Националния


Камен Балкански.

Ръководителят на офиса на „Творческа Европа МЕДИА“ – България Камен Балкански бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на изпълнителната агенция „Национален филмов център“.

Това се наложи, след като досегашният изпълнителен директор Жана Караиванова бе уволнена на 17 юни от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Официалната информация е, че тя е уволнена в резултат на констатирани нарушения при одит, назначен от предишния министър на културата Боил Банов.

Камен Балкански и преди е оглавявал „Националния филмов център“ – първоначално временно, но по-късно срокът му от два месеца се удължава и той е начело на институцията от 2015 г. до 2017 година.

Балкански е магистър по история на изкуството от Националната художествена академия. От 1997 г. до 2002 г. е изпълнителен директор на Центъра за изкуства „Сорос“. През 2002 г. – 2003 г. чете лекции в Националната художествена академия в София и е административен директор на „Телевизия ММ“, а от 2004 г. до 2006 г. е съветник на нейните управители. През 2004 г. започва работа като директор на бюрото на програма „МЕДИА“ на ЕС в България. И преди повторното си завръщане начело на „Националния филмов център“ той управляваше бюрото „Творческа Европа МЕДИА“ – България. Владее английски, френски, немски и руски.

Големият въпрос е дали Камен Балкански ще оправдае гласуваното му доверие, след като именно неговото лошо наследство получи Жана Караиванова. То се изразяваше в загубено финансиране за българското кино от края на 2017 г., което Караиванова успя да възстанови, работейки по забавената от Балкански нотификация на държавната помощ пред Еврокомисията, отнасяща се до субсидиите за кино.

Още по темата