Кметът на Брезово провежда битката срещу Дънди Прешъс

Кметът на Брезово провежда битката срещу Дънди Прешъс

Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ вече е факт. Тя бе учредена официално снощи в Стара Загора и обедини граждани, общественици и кметове на общини в битка срещу златодобива в Сърнена Средна гора. Основната цел на гражданското сдружение е предотвратяването на екологична и социална катастрофа, предизвикана от добив на злато и метални полезни изкопаеми, както и унищожаване на безценното културно-историческо наследство в Сърнена Средна гора. От инициативния комитет са категорични, че е абсолютно недопустимо да се използват унищожителни за околната среда технологии в сърцето на Розовата долина, в съседство с дворовете на къщите в балнеокурорта Павел Баня, по водосбора на язовир Копринка, в зоната на минералните източници на Павел Баня, Старозагорски минерални бани, Овощник, Ягода, Хисаря и с. Баня – Карловско.
Както TrafficNews съобщи, силното безпокойство на обществеността бе предизвикано от издаденото на 13 декември миналата година от Министерството на енергетиката разрешение на „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД за търсене и проучване на злато и други метални полезни изкопаеми в огромна зона, обхващаща части от общините Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови и Брезово. От Националната гражданска инициатива приветстват последвалото и обявено чрез медиите решение на „Дънди Πpeшъc Meтaлc Чeлoпeч“ EAД да се откаже от подписване на договор за търсене и проучване. За съжаление това корпоративно изявление няма правна стойност, докато министърът на енергетиката не отмени издаденото вече разрешение.
Учредителното събрание набеляза предстоящите действия и прие манифест на Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“, с който ще бъдат сезирани всички институции в България с две категорични искания:
1. Отмяна на Разрешение №524/13.12.2019 на Министъра на енергетиката, с което се разрешават търсене и проучване на метални полезни изкопаеми – подземни богатства в площ от 155,75 квадратни километра, наречена „Свети Никола“ и разположена на територията на общини Стара Загора, Казанлък, Павел Баня, Братя Даскалови – Област Стара Загора и Община Брезово – Област Пловдив.
2. Забрана върху дейности по търсене, проучване и добив на метални и неметални полезни изкопаеми в Сърнена Средна гора по смисъла на чл. 2, ал.1, т. 1 и т.2 от Закона за подземните богатства.
Сред учредителите на Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ са доказани авторитети в науката, преподаватели, общественици, представители на бизнеса и кметове. За членове на инициативния комитет са избрани проф. Валерия Фол – траколог, проф. Димитър Караманев от Департамент по инженерна химия и биотехнология – Западен Университет в Канада, Атанас Пъдев, представляващ граждани от Казанлък и Павел баня, Искра Михайлова и Кольо Митков, представляващи граждани от Стара Загора, Емил Филипов, представляващ граждани от община Братя Даскалови.
Сдружението ще се представлява от единодушно избрания за председател Христо Енков, кмет на община Брезово./Trafficnews.bg

Още по темата