Почти половината от прегазените пешеходци са пенсионери

Почти половината от прегазените пешеходци са пенсионери

От понеделник до четвъртък се провежда нова акция на Пътна полиция на територията на цялата страна. Тя е концентрирана върху правилното преминаване през железопътните прелези от страна на шофьорите и даването на предимство на пешеходците. Полицаите следят още и за пресичането на движещите се пеша на обозначените за това места.
Причината за тази операция е стряскащата статистика от миналата година, която отчита 94 загинали пешеходци, при тежки пътнотранспортни произшествия. Това са една трета от всички загинали на пътя през 2020 г. Блъснатите от коли движещи се пеш са 1369.
През изминалата година се запазва тенденцията хората в пенсионна възраст над 65 г., които по смисъла на Закона за движението по пътищата са уязвими участници, да загиват най-често като пешеходци. Те заемат и най-голям процент от ранените при сблъсъци с автомобили. През 2020 г. броят на загиналите пешеходци на възраст над 65 г. е 41, или 43,62% от всички 94 загинали пешеходци.
На железопътните прелези пък са настъпили общо 11 пътни инцидента,
при които са били ранени 12,
а шестима са загинали
От Пътна полиция припомниха и глобите за нарушенията, които са на прицел по време на новата акция. При отнемане на предимство на пешеходците от страна на водачите глобата е 50 лв. и се отнемат контролни точки от талона на шофьора. При неправилно пресичане гражданите ще трябва да заплатят от 20 до 50 лв. в зависимост от нарушението. Ако се прескачат мантинели и заграждения или се преминава на червен светофар, движещите се пеш ще бъдат санкционирани с 50 лв. При неправилно преминаване през железопътни прелези
санкцията е в размер от 20 до 150 лева
От МВР посочват, че пешеходците са длъжни да се движат по тротоара или банкета на пътното платно. Могат да се движат по платното за движение, противоположно на посоката на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница, когато няма тротоар или банкет или е невъзможно те да бъдат използвани.
Много злополуки с пешеходци стават поради това, че водачите не могат да ги видят, докато не стане прекалено късно. Този проблем е още по-сериозен през нощта и при лошо време. Затова от полицията препоръчват при движение в тъмната част на денонощието, особено при възрастни хора и деца, те да носят подходящо облекло, което да ги прави по-видими за шофьорите. Такова облекло е с ярки цветове и флуоресцентни елементи за през деня и отразителни елементи за нощта. Отразителни елементи се продават под формата на самозалепващи се ленти, които лесно могат да се прикрепят към дрехи./ Monitor.bg

Още по темата