САЩ нямат данни за руски планове за намеса в Беларус

САЩ нямат данни за руски планове за намеса в Беларус


Американският заместник-държавен секретар Стивън Бигън каза днес, че САЩ нямат данни за каквито и да е руски планове за военна намеса в Беларус, предаде Ройтерс.

„Разбира се, това би било твърде нежелано, но ние нямаме никакви сведения, освен някои публични изказвания, които сме чули“, заяви Бигън при посещение в Литва, където се срещна с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска.

Той каза, че САЩ осъждат използването на сила срещу протестиращите в Беларус и призовават за освобождаване на политическите затворници.

„САЩ осъждат нарушенията на човешките права в Беларус и употребата на насилие и призовават правителството да освободи всички политически затворници“, заяви Бигън на пресконференция във Вилнюс.

По думите му Вашингтон следи обстановката в Беларус. „САЩ не могат да решат хода на събитията и няма да го направят. Това право принадлежи на беларуския народ“, каза той.

Щабът на Тихановска заяви, че на срещата с Бигън тя е потвърдила готовността си за диалог с беларуските власти за предаване на властта и мирно уреждане на кризата.

„Винаги сме казвали, че сме готови за диалог и се стремим към мирно уреждане. Отворени сме за посредничество от международни организации за улесняване на диалога. Също така настояваме за безпристрастно разследване на престъпленията, извършени от беларуските власти срещу собствения им народ“, заяви Тихановска.

„В същото време призоваваме всички страни да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Беларус. Само народът на Беларус ще решава своето бъдеще на нови, справедливи и свободни избори“, каза тя.

Според щаба й Тихановска е заявила в разговора с Бигън, че „изборите на 9 август не са били нито свободни, нито справедливи“. По думите й беларуският президент Александър Лукашенко „няма подкрепата на беларуския народ, нито на международната общност“.
„Всеки ден той отказва да приеме волята на своя народ, като само удължава и задълбочава кризата“, каза тя.

Още по темата