Румъния също изгони руски дипломати

Румъния също изгони руски дипломати


Румъния изгони руски дипломат в знак на солидарност с Прага след разкритията за взривените складове през 2014 г.

Така Румъния се нарежда до Словакия и трите балтийски републики, които предприеха същите действия спрямо руски дипломати.

В същото време Русия експулсира зам. -военния аташе на Италия като реципрочна мярка след изгонването през март на двама руски офицери, акредитирани към посолството в Рим, заради шпионски обвинения.

Москва изгони и един украински дипломат с оправданието, че така отговаря на  враждебните действия срещу руските дипломати в Киев.

Днес правителството в оставка потвърди „пълната си подкрепа за Чехия по повод незаконните руски действия срещу нейния суверенитет“.

„Отново бих искала да потвърдя от името на премиера Борисов и на българското правителство, че България изразява пълна солидарност с Чехия относно незаконните действия на Руската федерация, и нашите правоохранителни органи са вече в контакт с властите в Прага, за да окажат пълно съдействие при разследването“, заявила вицепремиерката и външна министърка в оставка Екатерина Захариева, която е приела посланика на Чехия Лукаш Кауцки.

Двамата са обсъдили последните развития около експлозията на склада за боеприпаси във Врбетице и свързаната с това криза в чешко-руските отношения.Захариева е посочила пред чешкия посланик, цитирана от пресцентъра на МВнР, че България е била една от първите държави, която е реагирала с публично изявление за подкрепа и солидарност с Прага.

Още по темата