Изграждането на ГКПП „Рудозем- Ксанти“ се очаква да приключи до февруари 2021 г.

Изграждането на ГКПП „Рудозем- Ксанти“ се очаква да приключи до февруари 2021 г.


Строителните дейности по ГКПП „Рудозем- Ксанти“ вървят по график и ако се продължи с тези темпове на работа, изграждането на граничния пункт се очаква да приключи до края на февруари следващата година, съобщават от пресцентъра на Област Смолян. Областният управител Недялко Славов и представители на изпълнителя на обекта – Обединение „Партньори- Ксанти“, са направили проверка за напредъка по изграждане на бъдещия пункт. 

Строителството на пункта е започнало на 24 януари, а съгласно клаузите в договора срокът за изпълнение е 365 дни. Имало е и доста препятствия до момента. Поради обилни валежи и неблагоприятни метеорологични условия се е налагало работата да спира.
Обектът се състои от два подобекта, разположени на обща площ от 76 дка, отбелязват от областния пресцентър. Първият подобект е върху 33 дка и включва територия за изграждане на подходния път и паркинг. Площадката на граничния пункт е на площ 37 дка. На площадката се разполагат двуетажна административна сграда, в която ще се помещават офисите на „Гранична полиция“ и „Митници“, хале за щателна митническа проверка и други. Предвидено е и изграждане на площадка за допълващи дейности и техническа инфраструктура. Подходният път в първия участък е с ширина 10 м и включва  две ленти за движение  в посока Гърция и една в посока България, както  и банкети по 1.5 метра. 

Вторият участък, площадката за ГКПП – транспортната инфраструктура се обособява с по четири ленти на движение в двете посоки  „входящи” и „изходящи”. 
Представител на фирмата изпълнител е посочил, че по-голямата част от основите и фундаментите, върху които ще бъдат извършени монтажните дейности и изграждането на помещенията, вече са поставени и се изчаква необходимото технологично време за зреене на бетона и добиване на здравина. Проектът включва ленти за движение на тежкотоварни и леки автомобили, автобуси.

Относно въпросът „кога ще бъде отворен пунктът“, Славов уточни, че това е политическо решение и зависи от степента на завършеност на съпътстващата инфраструктура. „Необходимо условие е най-вече завършването на пътя от гръцка страна, тъй като от българска страна има достатъчно алтернативни маршрути и строителството на отсечките, включени в нашия проект, по моя преценка, не могат да възпрепятстват отварянето на граничния пункт.“

Договорът за строително-монтажните работи се изпълнява от ОБЕДИНЕНИЕ „ПАРТНЬОРИ – КСАНТИ“ ДЗЗД („Копекс и Ко“ ЕООД, „Бг Ленд Ко“ АД и „СК – Варна 2007″ЕООД;”Агробилд” ЕООД).

Още по темата