В Стрелча се стягат за кметски вот наесен

В Стрелча се стягат за кметски вот наесен

Подготовката за предстоящите на 27 септември частични избори за кмет на община Стрелча полека започват и в средногорското градче. За разлика от Септември, където вече бе оповестен първият кандидат за поста на общински градоначалник, засега в Стрелча официално регистрирани партии и инициативни комитети няма, а за номинациите се говори от уста на уста.
Документи ще се приемат до 17,00 часа на 27 август, съобщиха от Общинската избирателна комисия, която на 18 август е встъпила в правомощията си и е провела първото си заседание. На него са обсъждани рутинни въпроси – определени са местата за оповестяване на решения на ОИК, определено е работното време на комисията и в които случаи ще се налага удължаване, избрани са председател и секретар.
До избор на нов кмет се стигна след отстраняването на Стойно Чачов, който спечели втори мандат през 2019 година. Това стана след сигнал, че той е собственик на фирма – „Българска асоциация по белот“ ЕООД, регистрирана през 2015 година, а като представител на местната власт няма право да упражнява търговска дейност. Дружеството не е вписано в декларациите на настоящия кмет пред Сметната палата нито в първия му мандат, нито в настоящия, което пък ги прави документи с невярно съдържание, сочи още вносителят на сигнала Ильо Ильов.
Правомощията на Чачов бяха прекратени след окончателно решение на ВАС по казуса. Малко по-късно той бе назначен от ВрИД кметицата на община Стрелча Неделка Фингарова за неин заместник./Вестник Марица

Още по темата