И гроздо- и винопроизводителите получават допълнителна подкрепа

И гроздо- и винопроизводителите получават допълнителна подкрепа


Четири извънредни мерки са осигурени за гроздо- и винопроизводителите през настоящата година. За първи път гроздопроизводители могат да кандидатстват и по de minimis. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща с представители на бранша от регион Югоизточна България, съвместно с членовете на „Бургаска Южночерноморска“ Регонална лозаро-винарска камара. Гроздопроизводителите ще имат възможност да получат държавна помощ от 250 лв./хектар, като приемът ще продължи до 2 септември тази година в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, уточниха от агроминистерството.

Извънредна мярка COVID от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., по предложение на България и с подкрепа на страните членки, измени регламента на ЕС и даде възможност да бъдат заделени 2% от Програмата за обезщетение на земеделските производители, в това число и гроздопроизводителите. Подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството, най-ниското е до 1 хектар, където помощта, която ще получат е 300 лв. на стопанство, а тези, които имат над 50 хектара – ще получат 13 500 лв. на стопанство.

Тази година заради извънредната ситуация с пандемията са разработени две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Едната е за събиране на реколта на зелено, където приемът е приключил, обяви заместник-министър Василева. За бране на зелено на гроздопроизводителите вече са изплатени малко над 1.5 млн. лв. за площ 544 хектара. Това е кризисна мярка, когато има стагнация на пазара, като това е начин да се ограничи предлаганото грозде. Мярката е разработена по искане на бранша, като се осигури възможно по-висока ставка от 303 лв. на декар.

Другата кризисна мярка, която е в помощ на винопроизводителите, е за кризисно съхранение на вино. Там  също приемът е приключил и след края на проверките, ще бъдат изплатени сумите, като бюджетът по мярката до 5 млн. лева. Заместник-министърът уточни, че в област Бургас, са се възползвали осем винопроизводители и се очаква да получат около 1.5 млн. лв. за съхранение на вино, което нямат възможност да реализират поради ограничения пазар.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев пък отбеляза, че всички предложения, които са обсъждани на среща миналата година с бранша, са факт. Ограничен е вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка „Бране на зелено“, а вече има и de minimis за гроздопроизводителите. 

Още по темата