Всички внушения, че БСП се разцепва, просто приключиха

Всички внушения, че БСП се разцепва, просто приключиха


„Всички внушения, че БСП се разцепва, раздира се от противоречия, всеки момент ще се раздели, просто приключиха“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след прекия вътрешнопартиен избор за председател, на който, по предварителни данни, тя получава подкрепата на 81,5 процента от социалистите за втори мандат.

Нинова посочи, че подкрепилите я социалисти са повече от половината от всички членове на БСП, което е най-яркото доказателство, че БСП е консолидирана и единна.

Партията доказа, че е в удивителна кондиция, но това не е просто единение зад един човек, това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката в последните четири години, и желание той да продължи по същия начин, заяви Корнелия Нинова. И припомни какъв е курсът – чисти идеи, категоричност и последователност в отстояването им, отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна на модела на управление.

Членовете на партията доказаха, че БСП е най-демократичната, модерна, европейска, лява партия, заяви Нинова. Сама, без професионална администрация, без заплащане, доброволно, БСП направи показно как се правят избори, посочи тя и отбеляза, че изборът се е провел в над 1000 секции, с участието на над 8000 души, без никакви инциденти, без подправени протоколи, без опашки на хора с чували, с бързо приемане на бюлетините по график от цялата страна. По думите й високата избирателна активност – близо 70 процента, е безпрецедентна за България във всички видове избори.

Прекланям се пред морала и силата на българските социалисти, каза още Нинова. И се обърна към тях: „Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои по-голямата задача – да направим промяната в България необратима“.

Нинова поздрави всички, които са упражнили правото си на глас, защото в последните дни е имало опити и призоваване да не се гласува. Уважавам всяко различно мнение, но призовавам да се съобразяваме, да уважаваме и това на мнозинството, каза тя. Нинова поздрави и другите кандидати за проведената кампания, с която са допринесли за активността в партията.

На въпрос дали предвижда промени в Изпълнителното бюро, Нинова каза, че предстои конгрес на 26 септември, на който ще бъде избран нов Национален съвет. Вероятно досегашният съвет ще има още едно заседание, на което ще бъдат приети документите за конгреса, коментира тя. Нинова посочи, че едва след избора на нов Национален съвет може да предложи ново Изпълнително бюро и призова да се изчака още две седмици. По думите й отношенията с опонентите й са нормални. Тя каза, че е дала пример за позитивна и добра кампания, никого не е посочила с пръст, срещу никого не е казала лоша дума и смята да продължи така.

Още по темата