Над 200 слънчови невести на Калиница в Асеновград/СНИМКИ/

Над 200 слънчови невести на Калиница в Асеновград/СНИМКИ/

Над 200 малки булки се събраха по традиция днес за уникалния обичай „Калиница“ в Асеновград. Стотици момиченца на възраст от няколко месеца до 6-7 години се изпълниха градския парк и преминаха под традиционния венец, сътворен от билки и цветя за Еньовден.
Тази година празникът не се проведе по традиционния начин – с литийно шествие и благословия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в Асеновград. Причината са противоепидемичните мерки заради COVID-19, заради които програмата бе съкратена. Така, вместо в двора на храма, слънчовите невести се събраха в парка. Там те и гордите им родители бяха посрещнати от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев и организаторите на празника от общината.
Точно в 10.00 ч. малките булки, облечени в красиви бели рокли, преминаха под венеца за здраве. Всяка от тях получи грамота и ветрило – важен аксесоар за всяка калиничка. После всяко от момиченцата, заедно с майки, баби и приятели, се снимаха по поляните в парка.
Откъде идва обичаят „Калиница“?
„Калиница означава хубавица, малка мома, красавица. Преди години, когато за първи път станах свещеник в храм „Св. Николай“, на първия празник се събраха едва седем момиченца, а на следващата година калиничките вече бяха 30. Оттогава досега всяка година броят на момиченцата, които участват е все по-голям“, припомни си отец Йордан.
В Асеновград образът на Калиница се отнася към този на малката Богородица, чието въведение в Храма е било, когато е била на три години. С този празник в града се отбелязва официално началото на лятото.
Слънчовите невести…
Божидара идва за втори път на празника Калиница. Красивата госпожица е лауреат на конкурса „Малка мис България“ в Асеновград, спечелила е награда миналата година и на националния конкурс във Варна, а тази година е записана да участва и в международен конкурс за красота. Красивата розова рокля на Божидара е ушита специално от известния асеновградски дизайнер Стоян Радичев.
Малката Ели Куциянова бе единствената слънчова невеста, която освен с прекрасна бяла рокля и було, бе дошла на празника и с маска. „Хората трябва да са съзнателни и да се пазят от коронавируса“, коментира майка й Веска Манукова. По думите й Ели вече за трета година е калиничка и веднага след празника майка й ще раздаде традиционния паприкаш и сладкиши на своите близки, за здравето на момиченцето, което за последен път облича бялата рокля.
Едногодишната Симона пък беше калиничка за първи път. Днес майка й Дима я доведе заедно с по-голямото си момиченце – Марияна, което вече за пети път участва в празника./DCNews.bg

Още по темата