В САЩ признаха за смъртта на хиляди цивилни от въздушните им удари в Ирак и Сирия

В САЩ признаха за смъртта на хиляди цивилни от въздушните им удари в Ирак и Сирия

Анализатори от RAND, американска корпорация, работеща за правителството на Съединените щати, признаха, че въздушните удари на американските военновъздушни сили водят до смъртта на мирни лица в Ирак и Сирия и препоръчаха намаляване на жертвите на цивилни в бъдеще. Такива заключения са представени в доклада на организацията, цитирани от РИА Новости.

RAND публикува проучване от 500 страници на тема „Въздушната война срещу „Ислямска държава“. Трудът е посветен на анализа на действията на авиацията на западната коалиция начело със САЩ в Сирия и Ирак в периода от август 2014 г. до март 2019 г. (Операция „Непоколебима решителност“).

„Американските военновъздушни сили ще трябва да ограничат загубите сред гражданското население и допълнителните щети при бъдещи въздушни операции, в това число бойни действия с практически равни противници, които могат да се провеждат в гъста градска среда“, заключава докладът.

В документа се отбелязва, че неуправляемите бомби трябва да се използват само на необитаеми места и трябва да се закупят по-прецизни боеприпаси. Също така се посочва, че Съединените щати трябва да обучат повече наземни разузнавателни наблюдатели за обезпечаване на цели за авиацията.

Според официалните данни на съвместното командване на коалицията, до лятото на 2019 г. от 2014 г. в резултат на въздушни удари на САЩ и техните съюзници в Ирак и Сирия са загинали 1 319 цивилни. В същото време, според британската група за наблюдение „Airwars“, тази цифра може да бъде десет пъти повече – до 13 000 загинали.

Анализаторите от RAND се въздържат от собствена оценка за броя на жертвите сред иракски и сирийски цивилни, като се позовават на обхвата на своето проучване.

В същото време в доклада си те цитират данни от „Airwars“, според които само за един месец март през 2017 г. в иракския Мосул в резултат на въздушни удари на коалицията са убити 1 400 цивилни в резултат на въздушни удари на коалицията, което е повече от посоченото в командването на коалицията за целия период от 2014 до 2019 г.

Анализаторите посочват, че несъответствието между цивилните жертви, съобщени от коалицията, и тези на други организации, трябва да се проучи допълнително, за да се разберат „стратегическите последици от цивилните жертви за Съединените щати и региона като цяло“.

Източник: Актуално

Още по темата