За 20 лева: Пребиха и ограбиха 92-годишна жена и асистента й

За 20 лева: Пребиха и ограбиха 92-годишна жена и асистента й

Пребиха и ограбиха 92-годишна жена и мъж, който се грижи за нея, съобщиха от полицията. За дръзкото посегателство сигнал в дежурната част на областната дирекция е приет в 03:45 часа на 13 януари.
Съобщено било, че в частен имот на ул.“ Иван Вазов“ в шуменското село Велино след взлом на дворна и входна врата са влезли трима неизвестни мъже и нанесли побой над мъж и жена. Към адреса незабавно били насочени полицейски екипи и екип на спешна помощ.
Изяснено било, в жилището на 92-годишната жена са влезли непознати, като единият от тях отправил заплахи с нож към 61-годишен мъж, който живеел на адреса и полагал грижи за нея. Нанесен му е побой.
Влезли и в друга стая, в която спяла възрастната жена, ударили я няколко пъти в лицето и поискали да им бъдат дадени всичките пари, с които разполагат. В къщата, в която жената живее при тежки битови условия нападателите намерили 20 лева. Взели парите, напуснали имота и поели в неизвестна посока.
В лицето на мъжа е нанесена порезна рана. Проведени са незабавни действия за установяване на извършителите. Криминалисти от районното управление в Шумен започнали работа по няколко версии.
Проведените активни и целенасочени действия дали резултат. Шест часа по-късно в полицейското управление е задържан 27-годишен криминално проявен мъж от Нови пазар.
Час по-късно са задържани още трима мъже – 23-годишният му брат, 44-годишен мъж от Шумен и 20-годишен с постоянен адрес в областния град. Разпитани са.
Случаят е докладван в Окръжна прокуратура-Шумен. С постановление на прокурор са трима от задържаните са с мярка до 72 часа, 44-годишният е с полицейска до 24 часа. Мъжете са криминално проявени.
Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление продължава под надзора на компетентната прокуратура.
Административният ръководител на Окръжна прокуратура-Шумен Маргарита Георгиева посети пострадали от грабежа възрастни хора.„Двама от извършителите, за които има доказателства, че са извършили деянието, са действали в условията на опасен рецидив”, обясни окръжният прокурор.
Привлечени към наказателна отговорност за грабеж са три лица. С прокурорско постановление те са задържани за 72 часа до завеждането им в съда.
Окръжна прокуратура-Шумен ще направи искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за тримата обвиняеми, тъй като има данни, че същите могат да извършат и други престъпления и да се укрият.
Борбата с битовата престъпност е приоритет в работата на Окръжна прокуратура, особено по отношение на тежките посегателства срещу възрастни хора, в това число и живеещите в малките населени места, припомнят от прокуратурата./ Dariknews.bg

Още по темата