Държат заключени възрастни хора вече 14 месеца

Държат заключени възрастни хора вече 14 месеца

Възрастните хора от дом „Възраждане“ в Русе са под ключ от година и два месеца. Заради коронавируса им е забранено да излизат навън, въпреки разхлабването на мерките.
Потърпевшите готвят гражданско неподчинение, ако забраната не бъде отменена, информира БНТ. Хората от дома казват, че се чувстват като затворници. Имат право да се разхождат само по коридорите и в малкия двор до сградата, въпреки че в момента няма заразени с коронавирус в социалното заведение. Най-много им тежи, че не могат да видят близките си.
В дома са настанени 160 души. Възрастните хора са категорични, че няма да се откажат от правото си да се движат свободно и ако никой не им обърне внимание, във вторник ще излязат на протест пред портите на социалното заведение.
„Ние не си виждаме децата, ние нямаме време да живеем, мускулите ни атрофираха. Толкова сме изнервени! Искаме да си купим нещо от магазина, не можем. Сестрите ни купуват лекарствата. Докога ще стоим в дома затворени“, пита Ани Илиева. Отговорът на този въпрос даде зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев.
„Смятам, че това е абсолютно неразумно решение. В края на краищата, извънредната обстановка е до края на юли месец. Как си представяте да пуснем из града 200 души, след което те ще се върнат обратно. Ами ако един от тези хора внесе заразата? Това е недопустимо!“, коментира Енчев. През юли миналата година в дом „Възраждане“ имаше огнище на COVID-19. 10 души не успяха да се преборят с инфекцията. А в момента само 60 са пожелали да се ваксинират./Вестник Монитор

Още по темата