Йордан Цонев не иска ДПС да подкрепя мнозинство около ИТН

Йордан Цонев не иска ДПС да подкрепя мнозинство около ИТН


ДПС ще реши дали ще подкрепи проектокабинет на „Има такъв народ“, когато станат ясни и имената на министрите. Депутатът Йордан Цонев обаче обяви, че ще пледира пред колегите си от движението си да не подкрепят проектоправителството.

„Нужно е правителство на България. Но правителство, подкрепено от градската десница, от някаква формация на Мая без облик, от наследника на комунистическата партия и антисистемната формация на Слави ми прилича на – имаше един разказ на Уилям Сароян – „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света“. Ще пледирам да не носим отговорност за този политически буламач“, заяви Цонев пред БНР.

По думите му ДПС няма оптимизъм, че ИТН ще състави работещо правителство.

„Не смятаме, че това е спасението на България… В интерес на страната, на работата можем да партнираме в парламента по определени теми. Има теми, при които всяко правителство може да разчита на нас – за финансова стабилност, за облекчаване на условията на работа на бизнеса, за хората, за администрацията да не е бухалка към хората и бизнеса, за евро-атлантическата тема, за спазването на Конституцията и законите“, каза още Йордан Цонев.

Той продължи атаката на ДПС към министри от служебното правителство, по-конкретно Кирил Петков и Асен Василев.

„Има хора от служебния кабинет, които са грандомани и сноби. Икономическият екип на правителството е от икономическото крило на кръга „Капитал“. Става въпрос за сериозна машина със свой начин на влияние“, заяви Цонев.

Според него „задкулисие е, когато не участваш пряко с лицето си“. 

„При нас няма задкулисие“, подчерта той. И оцени качествата на служебния министър-председател, но се усъмни в изтъкваната успешност на служебния икономически министър и на служебния министър на финансите. 

„ДПС като всяка партия си има достатъчно грехове, няма нужда да ѝ се измислят нови – като измислената координирана атака със Слави“, каза още Йордан Цонев.

Още по темата