Минеаполис в пламъци: Полицейски участък гори, арестуваха екип на CNN (обновена)

Минеаполис в пламъци: Полицейски участък гори, арестуваха екип на CNN (обновена)

Демонстранти подпалиха сградата на полицейско управление в американския град Минеаполис в третата нощ от уличните безредици, избухнали след като при полицейски арест издъхна цветнокож арестант на име Джордж Флойд.

Някои медии съобщават, че вече три полицейски участъка в града са подпалени, а в районите около тях не се забелязва полицейско присъствие.

Искрата на протестите срещу полицейското насилие спрямо чернокожите се подпали заради кадри, на които се вижда как 46-годишният Флойд казва, че не може да диша, но униформен опира коляно във врата му.

Заради сблъсъците в града бе обявено 72-часово извънредно положение, а президентът Tръмп изпрати Националната гвардия.

Семейството на починалия Джордж Флойд заяви, че очаква четиримата полицаи, участвали в ареста му, да бъдат съдени за убийство. Прокуратурата на свой ред обяви, че все още събира доказателства по случая.

ОБНОВЕНА: По-късно днес световните агенции съобщиха за арестуван полицай.

В същото време журналистът на CNN Омар Хименес и операторът му бяха арестувани, докато предаваха от мястото на събитието. Поводът бе, че не са се съобразили с полицейските разпореждания да се преместят от мястото. Екипът се е идентифицирал, но въпреки това бил арестуван. Час по-късно журналистите са освободени, а а губернаторът на щата поднесе извинения за ареста.

Паралелно с Минеаполис, Минесота, демонстрации се провеждат и в други американски градове – сред тях са Ню Йорк, Чикаго, Денвър, Финикс и Мемфис.

В същото време Twitter за пръв път скри публикация на президента Доналд Тръмп, като вместо нея публикува предупреждения, че съдържанието ѝ е в разрез с правилата, прославяйки насилието. Все пак Twitter остави бутон, с който потребителите могат да прочетат оригиналното съобщение. А то гласи: „Когато започне плячкосването, започва стрелбата.“

Полицията в Минеаполис разпространи запис на обаждането на телефон 911, довело до срещата на Джордж Флойд с униформените. Обаждането е получено от персонала на местен магазин. Служител алармира, че мъж е купил от тях цигари с фалшива банкнота. Персоналът бързо усетил измамата и позвънил на 911 преди мъжът и неговата спътница да напуснат паркинга и след като те отказали да върнат цигарите. Позвънилият на телефона за спешни случаи докладва, че мъжът е чернокож, под влияние на субстанции, вероятно алкохол, и не се държи адекватно. Намирал се пред магазина в син ван. Арестът следва след обаждането. По време на задържането Флойд не е бил въоръжен и е бил с белезници.

Местната полиция съобщи, че срещу полицая, стъпил на врата на починалия арестант, в миналото е имало 18 жалби. Не се уточнява за какво са били те. По две от жалбите полицаят е получил писмено мъмрене. Полицай Дерек Шовин и още трима служители на същото управление са били уволнени тази седмица след инцидента с Джордж Флойд.

Срещу друг полицейски служител, присъствал на ареста – Ту Тао, преди 6 години е заведено дело за упражняване на полицейско насилие. Имало е и няколко жалби.

Самият Джордж Флойд, 46, е роден в Хюстън, Тексас. Преместил се в Минесота в търсене на по-добро бъдеще. Работел като охрана в ресторант, а преди това като шофьор на камион. Има семейство и две дъщери.

Източник: Offnews.bg

Още по темата