Техеран се надява Байдън да върне САЩ в иранското ядрено споразумение

Техеран се надява Байдън да върне САЩ в иранското ядрено споразумение


Иранският президент Хасан Рохани призова победителя на президентските избори в САЩ Джо Байдън да върне Съединените щати в иранското ядрено споразумение, предаде Асошиейтед прес.

„Сега следващото американско правителство има възможност да компенсира за грешките от миналото и отново да тръгне по пътя на спазване на международните споразумения“, заяви Рохани, цитиран от иранската държавна информационна агенция ИРНА.

Иран се надява Съединените щати да променят политиката си след победата на кандидата на демократите Джо Байдън на американските президентски избори, заяви днес в Туитър иранският вицепрезидент Есхак Джахангири.

„Ерата на Доналд Тръмп и неговия авантюристичен и отправящ заплахи за война екип най-накрая приключи…надяваме се, че сега Съединените щати ще променят разрушителната си политика“, изтъкна Джахангири.

След изборите САЩ следва да се завърнат към поетите от тях международни задължения, каза още високопоставеният представител на иранските власти.

Вчера Рохани призова новия президент на САЩ да се поучи от провала на санкциите.

През мандата на Доналд Тръмп напрежението между Съединените щати и Иран ескалира. Едно от знаковите решения на Тръмп в сферата на външната политика бе едностранното изтегляне на САЩ от иранското ядрено споразумение през 2018 г. Правителството на Тръмп възобнови санкциите срещу Иран, което се отрази негативно върху иранската икономика.

Палестинският президент Махмуд Абас поздрави днес избрания за президент на САЩ Джо Байдън с победата му на американските президентски избори.

Абас призова Байдън да засили отношенията между Съединените щати и палестинците. 

„Президентът Абас няма търпение да работи заедно с избрания президент Джо Байдън и правителството му за засилване на отношенията с цел гарантиране на свобода, независимост, справедливост и достойнство за палестинския народ“, се казва в комюнике, разпространено от палестинските власти на Западния бряг.

През последните години американският президент Доналд Тръмп възприе политика, доста благоприятна по отношение на Израел, което накара палестинците да преустановят отношенията си с Вашингтон, отбелязва Франс прес.

По време на управлението на Тръмп Съединените щати признаха Ерусалим за столица на Израел и заявиха, че еврейските селища на Западния бряг, окупиран от Израел, не противоречат на международното право.

Правителството на Тръмп освен това затвори американското консулство в Източен Ерусалим, прекрати помощите за палестинците и спря да предоставя средства на службата на ООН за палестинските бежанци.

Планът на Тръмп за мир в Близкия изток, предвиждащ анексия на части от Западния бряг от Израел и създаването на палестинска държава на по-малка територия, бе разкритикуван от палестинското ръководство.

Още по темата