Лукашенко готов да се откаже от властта, но след нова конституция

Лукашенко готов да се откаже от властта, но след нова конституция


Беларуският президент Александър Лукашенко каза днес, че е готов да се откаже от част от пълномощията си след промени в конституцията, предаде ДПА.

В опит да успокои протестите, избухнали след президентските избори миналата седмица, чиито резултати бяха оспорени, Лукашенко каза, че тази промяна няма да стане чрез натиск или чрез улични демонстрации.

„Нужна е нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото се различават малко от сегашната. Работи се по трети. Елате, седнете и работете върху конституцията, и ще я внесем на референдум. И ще предам правомощията си, съгласно конституцията. Но не под давление и не чрез улицата“, каза той, цитиран от ТАСС.

Лукашенко внезапно прекъсна речта си в завода за камиони МЗКТ, когато група стачкуващи работници започна да скандира „Върви си!“, се вижда на видео.

Това е често използван лозунг от протестиращите след президентските избори, на които Лукашенко спечели шести пореден мандат.
Речта му бе заглушена от скандирането и преди да напусна подиума, Лукашенко каза: „Благодаря ви. Казах всичко. Сега можете да викате „Върви си!“.
Хиляди протестиращи се отправиха към завода, където Лукашенко бе откаран с хеликоптер, за да говори пред стачкуващите работници, съобщи Ройтерс.

Демонстрантите в Беларус твърдят, че властите са манипулирали резултатите от изборите миналата седмица, за да осигурят на Лукашенко категорична победа с над 80 на сто от гласовете.

Според независимата медия Tut.by Лукашенко е казал в днешната си си изява: „Освен ако не ме убиете, нови избори няма да има“.

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска призова във видеообръщение от Литва за създаване на правен механизъм за нови и честни президентски избори.

„Готова съм да поема отговорност и да изпълнявам ролята на национален лидер през този период“, заяви тя.

Трийсет и седем годишната Тихановска, бивша учителка по английски, се кандидатира за президентските избори, след като съпругът й Сергей Тихановски, активист и блогър, който се надяваше да се изправи срещу Лукашенко, бе вкаран в затвора преди вота. След изборите тя избяга в Литва на фона на полицейските репресии в Беларус, отбеляза Ройтерс.

Украйна отзова посланика си в Беларус за консултации във връзка със събитията след президентските избори. Това съобщи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от ТАСС.

„Взех решение да извикам посланика на Украйна в Беларус Игор Кизим за консултации в Киев за оценка на перспективите пред беларуско-украинските отношения при новите реалности“, заяви министърът, цитиран от пресслужбата на ведомството му. „За пръв път в историята прибягваме до подобна стъпка в отношенията с Беларус и правим това единствено заради недопустимите действия на Минск“.

Още по темата