Kак да се спасим от комарите, без да даваме пари за препарати?

Kак да се спасим от комарите, без да даваме пари за препарати?

Все повече прекарваме времето си навън – по паркове, градинки и заведения на открито. С това удоволствие идва и една не много приятна част – комарите, които може да развалят всичко.
Комарите освен неприятни, са и доста опасни за здравето на всеки човек. Има няколко алтернативи на препаратите и таблетките против комари, с които може да държите надалеч тези гадинки. Това са растения, чиято миризма отблъсква тези досадни насекоми. Вижте ги в канала „Кaк дa“ във vbox7:
Босилек
Има толкова много приложения – от подправка за различни храни, до облекчаване на главоболие и отблъскване на ужасяващи комари. Накиснете листата от босилек във вода, пресипете в шишенце и може да използвате като спрей. Другият вариант е да държите голяма саксия с босилек до някой прозорец или врата.
Лавандула
Силната миризма на лавандулата може да е приятна за хората, но не за комарите. Растението обича слънцето и умерено влажна почва. На уханията реагират и котките – ако посадите лавандула в двора, те ще избягват зоната около нея.
Розмарин
Освен със славата си в кулинарията, това растение също отблъсква малките, но опасни гадинки. Това растение обича топлина, ето защо се препоръчва защита през зимата или отглеждане в саксия и прибиране през студените месеци.
Маточина
Едно от многобройните предимства на маточината – отблъсква комари. Тя би могла да бъде ефикасна също, ако се стрият свежи листа от растението и се нанесат върху кожата.
Лимонова трева
Чудесна е против комарите, също така може да се отглежда в саксия на балкоа. Продават се различни натурални масла, които също могат да постигнат успех с прогонването на комарите от стаята./Dariknews.bg

Още по темата