Доц. Ангел Кунчев: Призовавам всеки един да преосмисли приоритетите си, все още няма южноафрикански щам у нас

Доц. Ангел Кунчев: Призовавам всеки един да преосмисли приоритетите си, все още няма южноафрикански щам у нас

Всяко струпване на хора е опасно. Колкото повече хора има на едно място и извършват активна дейност, толкова по-лесно се предава вируса. Още веднъж призовавам всеки един да преосмисли приоритетите си. Това заяви главният държавен здравен инспектор и част от НОЩ доц. Ангел Кунчев в ефира на БТВ.
„В тези 10 дни очаквам да постигнем, ако не понижаването, то да няма ново нарастване на случаите. Ако спазваме мерките зависи от поведението ни. Инфекцията показа, че няма праг“, подчерта той.
„При добра организация на изборите можем да се защитим. Важно е да избегнем пиковите часове и да няма струпвания на хора“, каза доц. Ангел Кунчев.
„Натоварването на болниците на места е много голямо. Тези лечебни заведения са на предела си. Никой няма да оставим без медицинска помощ“, увери той. „Частта на хората, изкарали COVID-19 и ваксинираните е много малък, за да влияе на целия епидемичен процес. Може би ще има значение след два месеца. Рано е за това. Правим много сериозен анализ на смъртността от усложнения у нас. Структурата на нашето население е застаряваща, имаме много хронични заболявания. Персоналът, с който разполагат болниците е малък и много зает и това оказва влияние“, обясни главният държавен здравен инспектор.
„До момента нямаме случаи на южноафриканския щам у нас. На Балканите обаче има случаи. От друга страна британския щам вече е доминираш. Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове. В момента, това с което се бори България е английския щам“, посочи доц. Кунчев./ Monitor.bg

Още по темата