Великобритания дава до 3000 лири на собственици на замърсяващи автомобили, за да се откажат от тях

Великобритания дава до 3000 лири на собственици на замърсяващи автомобили, за да се откажат от тях

Британските власти ще плащат до 3000 бр. лири (4200 долара) на шофьори, за да се откажат от колите си съгласно нова инициатива за подобряване на качеството на въздуха в застроени райони, съобщи в. „Таймс“, цитиран от БТА.
За първи път водачите на най-силно замърсяващи автомобили ще могат да получат пари от държавата, за да предадат колите си в замяна на „кредити“, които да бъдат използвани за придвижване с обществен транспорт, велосипеди, електрически скутери, споделени автомобили и таксита.
Схемата има за цел да намали зависимостта от колите в градовете и по този начин да бъдат намалени задръстванията и замърсяването на въздуха. Изпитателна програма ще започне в град Ковънтри, Централна Англия, през пролетта. Тя ще бъде насочена към шофьорите на най-силно замърсяващите автомобили – с дизелови двигатели, произведени преди 2016 г. и бензинови модели, произведени преди 2006 година.
Програмата ще действа две години, след които ще бъде направена оценка на ефективността й. По данни на министерството на транспорта през 2019 г. британците са изминали с колите си общо 574 милиарда километра, което е увеличение с 11 процента спрямо пет години по-рано./ Novini.bg

Още по темата