Полицай на годината спасил самоубийка от удавяне

Полицай на годината спасил самоубийка от удавяне

Полицай на годината стана младши инспектор Момчил Тошков от РПУ към АЕЦ Козлодуй. Той обаче е с коронавирус и се лекува у дома. Затова наградата му беше приета от неговия началник. Тя беше връчена от вътрешния министър Христо Терзийски.
Младши инспектор Тошов получи индивидуалната награда „Полицай на годината“ затова, че на 1 декември по време на служебна командировка в гр. Белене, още докато се настанява в хотела си, получава сигнал, че жена има намерение да сложи край на живота си, скачайки във водите на река Дунав. Без да губи време, мл.инспектор Тошков се отправя към мястото и след като става пряк очевидец на скока, с риск за живота си, се хвърля след нея във водите и я спасява.
„Изпращаме година, която ни изправи пред неочаквани изпитания и предизвикателства. В условията на пандемия нашите задачи се увеличиха, но вие, колеги, се справихте достойно. Направихте всичко по силите си да осигурите спокойствието на гражданите и реда в държавата. Благодаря за непоколебимия дух и воля, с които работихте“, заяви Терзийски. Той допълни, че към момента 1300 полицаи са с коронавирус, като 132 от тях са в болнични заведения. Освен това съдилищата в страната са издали над 650 присъди за нарушаване на наложена карантина, както и за невярно попълнени декларации през пролетта, когато по входовете и изходите на големите градове в страната имаше поставени КПП-та.
При колективите тази година са излъчени две призови места. Те са за отдел „Специализирани полицейски сили“ – СДВР и за служителите от сектор „Патрулно-постова дейност и масови мероприятия“ на ЗЖУ – София към дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Отличен беше и 51-годишният Муртаза Клечов от с. Конарско, общ. Якоруда. Той е служител на Държавното горско стопанство в Якоруда и помогна в спасяването на 2-годишно момченце, което през м. септември се бе загубило в планината./Вестник Монитор

Още по темата