ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов

ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов


„Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип“. Така коментира пред Радио Пловдив своето избиране като народен представител в 45-ото Народно събрание действащият министър на външните работи Екатерина Захариева. 

„Между нас и втората политическа сила, партията на г-н Слави Трифонов, има 8,5% разлика. В същото време в ГЕРБ имаме по-малко народни представители и по-малко гласове от предишни избори, но резултатът все пак е безспорен. Трябва да се отчете обаче, че разликата между нас и втората политическата сила беше много по-малка през 2017 г.“, коментира изборния резултат бъдещият депутат. 

„На тези избори ГЕРБ спечели в 24 от 31 района и в 169 общини“, подчерта Захариева. 

Според Захариева резултатът се дължи главно на последните четири години в управлението, които „донесоха доста негативи“. „Ние управляваме от 2009 г., управляваме три кризи, като в последната година е една от най-тежките. Ние си правим анализи, отчитаме позитивните и негативните тенденции“, посочи тя.

Целите на бъдещето правителство Екатерина Захариева оформи с принципа, че „правителството не е правителство само на част от българските граждани. „Ние имаме отговорност не само към нашите избиратели, тези 840 хил. души, а имаме отговорност и към останалите български граждани, защото като най-голяма политическа сила ние трябва да предложим кабинет и да направим стабилно управление, тъй като кризите не са си отишли“, обясни тя.

Вицепремиерът в правителството, излъчено от 44-ото Народно събрание, коментира, че тя самата не е опция за министър-председател и че такива разговори с нея не са водени. 

„Опциите са на масата, обсъждали сме ги. Премиерът още през лятото каза, че би се занимавал с партийната дейност, като варианти и без него, като министър-председател, се обсъждат“, каза тя.

Екатерина Захариева добави, че „с много имена се спекулира, нека да имаме малко търпение“. „Съвсем скоро, когато дойде нормалният цикъл на така наречената „рулетка“ и ни се връчи мандата за съставяне на правителство, ще станат ясни някои от тези неща“, допълни тя.

„Нека всички политици да са на нивото на гласуваното им доверие. Няма нищо странно и необичайно в така наредилата се политическа ситуация и се надявам да седнем сериозно, спокойно и да започнем да си говорим „за“ какво сме. Защото преди изборите слушахме от другите партии само как ще работят „срещу“ ГЕРБ, а не в полза на какво“, посочи още външният министър.

Екатерина Захариева, която е избрана за депутат от 13-МИР Пазарджик, коментира, че в област Пазарджик ще продължат работите по „водоснабдяване и канализация, програмата за саниране, ще продължим да работим по образованието“. „Открихме с министър Вълчев новото училище в село Бирково, те отчитат това, което ние правим“, убедена е тя.

Още по темата