Борисов към Заев: Винаги сме готови да помогнем на нашите най-близки съседи и приятели

Борисов към Заев: Винаги сме готови да помогнем на нашите най-близки съседи и приятели

С колегите от Съвета на Европейския съюз благодарим на всички медицински работници в Европа за огромните усилия, които полагат за живота и здравето на хората. Пожелаваме Весела Коледа, здраве и по-добра 2021 г. на всички европейци. Това написа във Facebook премиерът Бойко Борисов.
„Годината беше много тежка за всички. Но заедно ще се справим с предизвикателствата. Ние трябва да бъдем максимално солидарни, максимално дружни, максимално обединени в справянето с тази изключителна пандемия“, посочва още премиерът.
„Винаги сме готови да помогнем на нашите най-близки съседи и приятели. Това казах на премиера Зоран Заев, който ни благодари за готовността да им помогнем с осигуряване на ваксини срещу COVID-19“.
Това написа по-рано в социалната мрежа премиерът Бойко Борисов и сподели поста на колегата си от Северна Македония, който пък определи действията като изключителен акт на приятелство към македонския народ.
„Ситуацията е наистина тежка и трябва да се подкрепяме и да сме солидарни. Животът на всеки един е най-важен и ще положим всички усилия да го съхраним“, каза още премиерът Борисов.
Македонският премиер Зоран Заев благодари за решението на българското правителство да осигури безплатно ваксини срещу COVID-19 за Република Северна Македония.
„Този акт е демонстрация на приятелство към македонския народ и всички граждани на Северна Македония. Заедно с благодарността към премиера Бойко Борисов аз му казах, че дарението на ваксини подсигурени от българското правителство е много важно, защото това става в много тежки времена когато и двата народа са изправени пред мощна вълна на разпространение на COVID-19“, написа Зоран Заев в личния си профил.
Във вторник в Министерския съвет присъства македонският здравен министър Венко Фелипче. Двамата с проф. Костадин Ангелов подписаха Писмо за намерение между здравните министерства на България и Република Северна Македония.
Страните постигнаха съгласие, че в сложната към момента епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, опазването на здравето на хората е от първостепенна грижа за всяка държава, поради което и двете страни посочиха, че при възможност и последващо сключване на международни договорености, ще положат усилия за сътрудничество и координация и в борбата с COVID-19, включително за проучване на възможностите за обезпечаване на нуждите от ваксина и за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за гражданите на Република Северна Македония./Вести БГ

Още по темата