Втората ваксина в Германия за под 60 г. няма да е на

Втората ваксина в Германия за под 60 г. няма да е на


Още една новина, която внася несигурност по отношение на британската ваксина на AstraZeneca. Хората под 60 години, които са били ваксинирани с британската ваксина, ще получат втора доза от друг препарат, съобщава Дойче веле.

Постоянната ваксинационна комисия към института „Роберт Кох“ преработи своите указания за ваксиниране в Германия. В новия текст се казва следното: „На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от mРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция“.

Това е временно правило, което се въвежда, докато се появяват достатъчно надеждни съответни данни. В Германия в момента са допуснати две mРНК-ваксини – тази на BioNTech/Pfizer и на Moderna.

Рискове от два различни типа ваксини?

По отношение на рисковете, свързани с поставянето на два различни типа ваксини, председателят на постоянна ваксинационна комисия Томас Мертенс заяви пред „Шпигел“, че експерименти върху животни са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква. Засега обаче не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора.

Мертенс изрази надежда, че скоро ще се появят съответните данни. Според него в момента може само да се предполага доколко рисково е двойното ваксиниране с препарат на AstraZeneca. От негова гледна точка би било редно да не се експериментира, а просто да се приеме алтернативно решение – за втора инжекция с друга ваксина.

В Германия спряха да ваксинират с AstraZeneca хора под 60-годишна възраст, тъй като в тази възрастова група бяха регистрирани 31 случая на много редки мозъчни тромбози. Деветима души починаха от това усложнение.

В Германия до момента са поставени общо 2,7 милиона дози от британската ваксина. Експерти подозират, че рискът, който е извънредно малък, се отнася предимно до по-млади хора и до жени.

Германският президент отправи апел

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е 65-годишен, се ваксинира вчера с британската ваксина на AstraZeneca. Според него ваксините са решаващото средство за преодоляване на пандемията. Щайнмайер отправи апел към всички да се възползват от възможността за ваксинация. След Великден личните лекари в Германия също ще започнат да ваксинират.

Още по темата