Русия обеща ответни мерки за изгонването на двамата нейни дипломати

Русия обеща ответни мерки за изгонването на двамата нейни дипломати


Русия изрази днес съжаление във връзка с решението на България да обяви двама нейни дипломати за „персона нон грата“ и обеща ответни мерки, подробности за които ще даде на по-късна дата. Тази позиция бе изразена от руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

В текста се посочва, че обявяването на двама служители на руското търговско представителство за „персона нон грата“ ще нанесе вреда на двустранното сътрудничество.

Решението на официална София е въз основа на „измислени обвинения“. Москва го възприема като „преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество“, казва руското външно министерство.

Вчера Михаил Барилович, съветник-посланик на Руската федерация в София, бе извикан в Министерството на външните работи, където бе уведомен за решението да бъдат изгонени двама руски дипломати.

Според българската страна те са се занимавали с разузнавателна дейност в България от 2016 г., като са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника, припомня ТАСС.

Още по темата