Храмов празник в Каравелово, църквата пази уникален документ/СНИМКИ/

Храмов празник в Каравелово, църквата пази уникален документ/СНИМКИ/

Храмов празник и 150 години от построяването на църквата „Свети Архангел Михаил“ в село Каравелово отбелязаха днес. Иконите в храма са дело на зографи от Македония, част от тях преди няколко години са реставрирани от местната художничка Галя Мичева, разказа за ПБ Новинар кметът не селото Славка Червенкова.
Кметицата сподели още, че празникът се е подготвял в продължение на две седмици и много жители на Каоравелово са се включили в почистване на църквата и нейния двор. В тази връзка Червенкова благодари специално на Боянка Неделава, жената, която се грижи и поддържа църквата. По повод храмовия празник майсторът-дърворезбар от Каравелово Димитър Паунов е изработил и дарил новия надпис, който носи името на храма.
Дарение са направили Стоянка Дончева и Любомира Керемедчиева, първата е закупила плат за пердета на църквата, а втората ги е ушила.
Народният представител Веска Ненчева, която уважи събитието, дари нов килим за храма.
Кметът Славка Червенкова занесе днес лично курбан на 105-годишната баба Гена Сиркьова, която благослови всички жители за здраве и дълголетие.
Днес отец Рафаил отслужи празничен водосвет. Любопитното е, че точно на този ден преди 17 години свещеникът прави първото си служение и то е именно в „Свети Архангел Михаил“ в Каравелово. В този момент в храма се е намирал всеизвестният и обичан от всички християни дядо Добри, който е дал благословия на отец Рафаил.
Всички, които запалиха свещ и присъстваха на храмовия празник, отнесоха в домовете си светена вода и курбан, раздаден за здраве.
Снощи архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко Тодоров и отец Рафаил отлужиха празнична служба – Петохлебие.
В „Свети Архангел Михаил“се пази ценен регистър за браковете, които са се сключвали в църквата през 1899 година.

Още по темата