Проф. Балтов: Който изкарал коронавирус, няма нужда от маска

Проф. Балтов: Който изкарал коронавирус, няма нужда от маска


Медиците, които работят в COVID отделения, имат високо количество антитела, заяви пред Нова тв директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Правим пълна реорганизация на болниците. Много ми е трудно. До днес трябваше да осигурим минимум 200 легла за COVID отделения. Това изисква време”, каза още проф. Балтов.

Според него частните болници не са имали готовност за мерките на държавата, защото са смятали, че няма да има втора вълна. При ръст на случаите на заразени частните лечебни заведения са започнали да взимат мерки.

„Човек, който е изкарал коронавирус и има антитела, може да работи без да носи маска или защитно облекло. Хубаво е две седмици след карантината да се направи т.нар. Илайза метод, който показва какво е наличието на антитела”, обясни проф. Балтов и подчерта, че медиците, които работят в COVID отделения, имат високо количество антитела.

Той загатна, че една от темите на предстоящия брифинг на здравния министър и кмета на София е нова финансова подкрепа за медиците на първа линия в борбата с коронавируса.

„От много време има хипотеза, че хората, при които вирусът преминава бариерата на маската и те са експозирани на малки количества вирус, всъщност получават жива ваксина в ниски дози и може да отключи имунен отговор. Тези малки количества не създават опасност от заразяване с вируса”, обясни от своя страна имунологът доц. Велизар Шиваров. Тази теория датирала отпреди ваксинациите и откриването на ваксината.

Той обясни, че глобалното разпространение на вируса показва, че няма особеност на населението, която да защитава от него.

„В нашата територия, доколкото знам, се спонсорират няколко големи проекта, които да изследват генетичните особености и предразположеността на българската популация към вирусите. Със сигурност мога да кажа, че на практика няма човек, които да разпознае вируса като чужд”, обясни имунологът.

Доц. Шиваров е на мнение, че различните модели на държавите са заради ресурсите и политическите решения. Той смята, че преминаването към по-сериозни мерки е безсмислено, ако има голяма съпротива.

„По-добре да се спазват по-леки мерки, но в по-голяма степен, отколкото да се налагат по-тежки мерки, които ще причинят по-голяма съпротива и противодействие”, смята имунологът.

Още по темата