35-и ден на антиправителствени протести в столицата

35-и ден на антиправителствени протести в столицата


35-и ден на антиправителствени протести в столицата с искане за оставки на правителството и на главния прокурор. Спокойна е обстановката и на трите барикади – на площад „Независимост“, пред Ректората на Софийския университет и на Орлов мост. Хората вече се събират до фонтаните пред президентството на пл. „Независимост“.

„Мотивацията е да събудим българския народ. Най-важното – имаме любовта на хората. Това е нещо, което аз открих с много голяма изненада. Има чудесни, прекрасни хора“, заяви протестиращ там пред БНР.

„Аз съм на 91 години, баба Нетка. Искам Бойко да се осъзнае и да чуе гласа на хората! Ако не – аз ще отида при него! Баба Нета е тука да мете боклука“, заяви възрастна дама.

„Живея още месец-два, в тази най-красива страна на света, хващам самолета и се махам. Разбира се, ако настъпи демокрацията, ще остана“, каза трети. 

Нощта в палатковия лагер пред Министерски съвет е минала спокойно и без провокации. Шатрите и палатките остават и днес. Блокирано е пространството пред СУ „Св. Климент Охридски”, както и кръстовището на Орлов мост.

„Ние неговите лъжи от 10 години ги слушаме, едно и също. Не очакваме да подаде оставка“, заяви пред БНР участник в блокадата там по повод очакваните „тежки решения” от страна на премиера Бойко Борисов.

„Премиерът често мени решенията си и не мога да си позволя да ги анализирам“, каза друг.

„Това е просто отлагане…При толкова политически изказвания всичко е едно лавиране, едно залъгване, отлагане, отбиване и незачитане на гласа на народа“, коментира трети протестиращ.

Участниците в палатковите лагери в столицата, които са блокирали движението по трите ключови кръстовища, заявиха решимостта си да останат там, докато не получат исканите от тях оставки на премиера и главния прокурор.

От площада пред храм-паметник „Александър Невски“ днес потегли протестно автошествие с искане за оставката на правителството по автомагистрала „Тракия”, където предизвика задръстване, към Пазарджик и обратно. Инициаторите са се самообявили като шофьори, но съобщението е изпратено от името на движение „Заедно“.

Партия МИР пък организира  пред сградата на Министерския съвет граждански протест с искане за провеждането на парламентарните избори чрез машинно гласуване.

Столичните полицаи са предотвратили разрастване на конфликти и напрежение в района на Орлов мост. Малко след 23 часа снощи в полицията е получено съобщение за възникнал спор между група граждани, съобщиха от МВР. Минути по-късно е получен и друг сигнал за жена и мъж, във видимо нетрезво състояние, които настоявали да се приобщят към протестиращите и да се настанят в изградения палатков лагер на площада.

Във Велико Търново тази вечер е планирано протестно автошествие до крепостта Царевец и обратно. Инициативата е гражданска, като по-късно вероятно ще се стигне временно  блокиране на  движението в града. 

Във Варна протестиращи срещу правителството и главния прокурор продължават блокадата пред кръстовището на Общината. Очаква се да се проведе и станалото традиционно шествие по централни улици в града.

Още по темата