Никоя компания не може да изнудва Европа за ваксините

Никоя компания не може да изнудва Европа за ваксините


Никой, никоя компания не може да изнудва или да сплашва Европа за ваксините срещу коронавирус, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред кипърското издание на вестник „Катимерини“ в коментар за закъсненията в доставките на ваксината на „АстраЗенека“, предаде АНА-МПА.

Той определи като „неописуем“ начина, по който компанията в последния момент, „вместо да се съсредоточи върху изпълнението на договора (с ЕС), направи турне в медиите, за да каже защо не може да изпълни договора“.

Схинас заяви, че ЕК вече е взела мерки за прозрачност, а именно задължение за обявяване на износа на ваксини, и няма да се поколебае да отиде на следващо ниво на мерките, ако нещо не върви както трябва.

Зам.-председателят на ЕК защити европейската стратегия за ваксините и я определи като единственото възможно решение. Той обясни, че без обща стратегия цената за Европа би била непосилна. Големите държави биха „обрали“ от пазара ваксините, а малките и средните изобщо не биха имали достъп до тях. Същевременно, дори големите държави да успеят да ваксинират своето население, това би било безполезен успех, ако не бъде ваксинирано населението в целия вътрешен пазар на ЕС.

По отношение на критиката, че Великобритания е успяла да напредне с ваксинирането по-бързо от ЕС, Схинас подчерта, че ваксините не са правилната област за сравнение между Европа и бившите й партньори. Той отбеляза, че Великобритания е започнала по-рано, защото конкретната ваксина е разработена в Оксфорд, докато „ние бяхме длъжни да разпространим планирането си върху всички компании, които разработваха ваксини“.

Специално за „АстраЗенека“ Схинас отбеляза: „Конкретната продукция от заводите, която е предназначена за европейската (ваксинационна) програма, не е предмет на клаузи за локалност. Никъде не пише, че само от британските заводи се доставят ваксини за Великобритания или само от европейските се доставят за Европа“.

Още по темата