САЩ могат да започнат ваксинациите още в понеделник

САЩ могат да започнат ваксинациите още в понеделник


Съединените щати може да започнат още в понеделник ваксинацията срещу КОВИД-19 с ваксината на компанията Пфайзер (Pfizer) след одобряването й от регулаторните власти, каза днес министърът на здравеопазването Алекс Азар.

„Ще работим с Пфайзер за разпространението на ваксината и ще можем да видим как хората се ваксинират в понеделник или вторник следващата седмица“, заяви той в интервю за телевизия Ей Би Си.

Вчера консултативна комисия към американската Агенция за храните и лекарствата препоръча да се разреши използването на ваксината в САЩ.
Азар прогнозира, че агенцията вероятно ще направи това „през следващите два дни“.

Дозите ще бъдат доставени директно на болници и аптеки, които ще ваксинират двете приоритетни групи – обитателите на старческите домове и работещите в сектора на здравеопазването.

Представител на агенцията уточни, че ваксината няма да се препоръчва на хора, които имат алергия към някоя от съставките й.

САЩ са най-засегнатата от пандемията страна в света. Общият брой на регистрираните заразени е 15,6 милиона, а над 292 хиляди души са починали по данни на университета Джон Хопкинс.

Още по темата