Британският премиер и шефът на ЕК смятат, че е важно да се постигне съгласие за Brexit

Британският премиер и шефът на ЕК смятат, че е важно да се постигне съгласие за Brexit


Джонсън и фон дер Лайен са се договорили „да общуват по тази тема редовно“.

Британският министър-председател Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен мятат, че е много важно да се постигне съгласие за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Те са дали указание на преговарящите активно да работят за отстраняване на  съществуващите разногласия. Това се казва в съвместно комюнике, разпространено от канцеларията на британския премиера и пресслужбата на ЕК след телефонния разговор между Джонсън и фон дер Лайен.

„Те са се съгласили, че е важно постигането на съглашение, което, ако това е  възможно, да стане здрава основа за стратегическите отношения между ЕС и Великобритания в бъдеще“, се казва  в заявлението за пресата.

Джонсън и фон дер Лайен са съгласни с оценката на двамата главни преговарящи, че в последните седмици е бил достигнат прогрес, но и че се запазват значителните разногласия, особено – макар и не само при тях – в областта на риболова и обезпечаването на условия за равноправна конкуренция и за британските, и за европейските компании.

Както се отбелязва в съобщението, Джонсън и фон дер Лайен са се договорили „да общуват по тази тема редовно“.

В интервю в съботния брой на вестник  The Daily Telegraph премиерът Джонсън определя като добри шансовете за постигане на споразумение за свободна търговия с Евросъюза, но заедно с това е отбелязал, че за да се постигне това, Брюксел трябва да се придържа към здравия разум. По-рано и двете страни признаха, че преговорите за сключване на споразумение за свободна търговия между Великобритания и ЕС вървят трудно, а времето до края на годината, когато ще изтече действието на т.н.  преходен период, е все по-малко. 

Припомняме, че Джонсън определи 15 октомври като крайна дата за постигането на споразумание (на този ден в Брюксел е планирана среща на Евросъюза). По думите на британския премиер продължаването на преговорите след средата на октомври няма смисъл.

Великобритания излезе ЕС в нощта на 1 февруари тази година след три години преговори за условията по напускането на общността.

 

Великобритания няма да сключи търговско споразумение с ЕС на всяка цена

Търговското споразумение между Великобритания и Евросъюза трябва да бъде изгодно и за двете страни, само в този случай може да бъде сключена тази сделка. Това е казал министърът на външните работи на Обединеното кралство Доминик Рааб в своето видеообръщение към онлайн конгреса на управляващата Консервативна партия.

„Ние искаме да подпишем споразумение за свободна търговия с ЕС, но тази сделка трябва да бъде справедлива. Времената, когато Британия беше в зависимо положении от Брюксел, отдавна са отминали“, подчертава външният министър на Великобритания.

Още по темата