Лондон: Запазете спокойствие и се ваксинирайте с АстраЗенека

Лондон: Запазете спокойствие и се ваксинирайте с АстраЗенека


Британският здравен министър Мат Ханкок призова да се запази спокойствие и да се продължи ваксинацията срещу КОВИД-19 с ваксината на „АстраЗенека“, като увери, че няма доказателства, че тя води до образуването на съсиреци, предаде Франс прес.

Няколко страни спряха използването на ваксината на „АстраЗенека“, притеснени от възможните странични ефекти, включително с кръвта. В понеделник обаче СЗО подчерта, че на този етап няма доказана връзка между ваксината и тежките кръвни проблеми, наблюдавани при някои ваксинирани. Организацията препоръча да се продължи използването на ваксината. Същата препоръка отправи и Европейската агенция по лекарствата.

„Няма доказателства, че тези ваксини са причинили съсиреци“, написа Мат Ханкок в таблоида „Сън“, като подчерта, че това е не само негово мнение, а и това на британската регулационна агенция, на СЗО и на европейската агенция.

„Над 11 милиона дози от ваксината на „АстраЗенека“ бяха поставени във Великобритания и броят на получените сигнали за случаи (на съсиреци) сред ваксинираните е по-нисък от този, който би бил очакван естествено сред населението“, посочи министърът.

Великобритания започна масова кампания за ваксинация, като използва ваксините на „АстраЗенека“ и „Пфайзер/Бионтех“. Близо 25 милиона души, почти половината пълнолетни граждани, са получили дози от ваксината. Правителството планира да постави ваксини на всички възрастни до края на юли, припомня АФП.

Още по темата