Министър от САЩ: Няма признаци за чужда намеса в изборите

Министър от САЩ: Няма признаци за чужда намеса в изборите


Няма признаци за чужда намеса в президентските избори в САЩ тази година, заяви изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф, цитиран от Ройтерс.

Нямаме индикации, че някой от чужбина може да е успял да компрометира или манипулира гласовете на тези избори, заяви той на излъчвана онлайн пресконференция в изборния ден, след предизборна кампания, белязана от безпокойство за възможна чужда намеса.

Над 90 милиона бюлетини вече са подадени при предварителното гласуване, което се ползва с безпрецедентна популярност. Очаква се днес да бъдат подадени още милиони бюлетини, а изборите да са сериозно оспорвани.

Опасения от евентуална чуждестранна намеса в изборите през 2020 г. има още от предишните избори през 2016 г., когато руски хакери изпратиха десетки хиляди имейли, за да повлияят в полза на Доналд Тръмп и да навредят на кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, припомня Ройтерс. Неотдавна правителството на САЩ и частни фирми за киберсигурност съобщиха за опити за шпионаж от страна на лица в Русия, Китай и Иран, но нищо не достига мащаба на намесата в предишните избори.

Улф посъветва американците да проявяват търпение, докато очакват резултатите. „Важно е да разберем, че този процес може да отнеме време“, заяви министърът.

Още по темата