Слави Трифонов: И Исус Христос да бях предложил за премиер, пак нямаше да има угодия

Слави Трифонов: И Исус Христос да бях предложил за премиер, пак нямаше да има угодия

С „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството. Това каза в предаването „Политически Некоректно“ по БНР Слави Трифонов, лидер на „Има такъв народ“ (ИТН) и телевизионен водещ. Той твърди, че неговата партия е направила компромиси.
Трифонов дава своята версия за случилото се и неодобрението на проектокабинета на ИТН.
„Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и „Булгартабак“, и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите. Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател (…) Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за „Изправи се, мутри, идваме и си отиваме“ (…) Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества“, коментира той.
И заявявя убедено:
И Исус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия.
Трифонов обяснява и как се е спрял на кандидатурата на Петър Илиев, срещу чиято кандидатура също имаше голяма възмущение.
„Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная. В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата“, смята лидерът на ИТН.
Трифонов коментира и личните си отношения с Манолова. Председателят на ПГ на ИБГНИ заяви преди дни от парламентарната трибуна, че водещият я е увещавал да не се кандидатира за кмет.
„Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава. Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор“, разказа Трифонов.
От интервюто му става ясно, че не всички врати за партньорство са затворени. Трифонов хвали БСП за коректното поведение.
„БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна“, отбелязва той.
„Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове“, смята още шоуменът./Novini.bg

Още по темата