Горещо проучване показва кой ще спечели изборите, ако гласуваме днес

Горещо проучване показва кой ще спечели изборите, ако гласуваме днес

Наблюдаваме висока гражданска активност и ниска политическа активност. Това заяви Геновева Петрова, социолог от „Алфа Рисърч“ в телевизионно интервю, коментирайки резултатите от национално представително проучване в периода 23 – 30 юли 2020 г. сред 1017 души по метода лице в лице.
ГЕРБ остава първа политическа сила с 14.5%, но губи 6 пункта. БСП са следващи с 10.4%. Трета политическа сила, ако изборите са сега, е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. На четвърто място е ДБ с 6.7 %, следвани от ДПС с 4.5%, като и те губят пунктове. „Има липса на изявен фаворит, към който хората могат да се обърнат“, разкри Геновева Петрова. Бойко Борисов държи първото място за следващ премиер у нас. Следват Румен Радев и Слави Трифонов, според проучването.
47% от анкетираните смятат, че оставката на главния прокурор ще помогне преодоляването на сегашната криза. Консенсус между партиите до редовни избори искат 40.5%, а 39% смятат, че решението ще е оставка на правителството.
41.8% от гражданите подкрепят протестите, 18.9% категорично не ги подкрепят, а 18.6% по-скоро не подкрепят.
43.6% е положителната оценка за работата на президента. 26.5% е положителната оценка за полицията, 23.1% за министър-председателя, 13.3% за правителството, 13.4% за съда и 12.9% на главния прокурор./БЛИЦ

Още по темата