Дончев: Смисълът на драматизацията беше Борисов да бъде вкаран в НС и обиждан

Дончев: Смисълът на драматизацията беше Борисов да бъде вкаран в НС и обиждан

Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в НС и обиждан. Това коментира вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред БТВ.
Той поясни, че е бил народен представител за няколко часа.
„Странен е този парламент. Гледайки го от вчера си мисля, че модуса е всички представители на ГЕРБ да бъдат заковани за банките, за да бъдат обиждани, каза той и добави: „Изглежда като линч. Да не коментирам, че има някаква много странна форма на местно управление. Не ми дадоха думата да представя плана за възстановяване. Демокрацията понякога е процедура“.
Вицепремиерът в оставка коментира и възмущението на един от депутатите на „Има такъв народ“, което Слави Трифонов публикува в петък вечер с твърдения, че именно от ГЕРБ са обиждали останалите депутати, а не обратното. Той поясни, че не е чул обиди от депутатите от ГЕРБ, но е видял как от новото мнозинство са отравяни обиди към членове на парламентарната група и кабинета.
„Аз не замествам премиера за първи път. Замествал съм го 50-60 дни. Ако някой трябва да разяснява ситуация и да дава обяснения по плана за възстановяване, съм аз. Работя вече 8 месеца по този план. Смисълът беше Борисов да бъде канен в НС и да бъде обиждан. Ако някой искаше да научи нещо по плана, щях да отговарям“, каза още той.
„Планът може да бъде изпратен и в този вид до ЕК, но искам в следващите две седмици да бъде усъвършенстван. Качен е на сайта, има всички предишни версии, както и последната. Трудно е да намериш компромиса между всички заинтересовани страни. Всяка група от обществото иска повече и повече. Това е микса от политики, който би позволил България да се възстанови и да догони по-старите и богати държави“, обясни Дончев.
„Ситуацията стана малко „защо си със шапка, защо си без шапка“. Чух, че планът на Дончев е скапан, корупционен и некадърен. Всички имали алтернативни планове. Аз имам 10 дни до края на мандата. Редно ли е да го вкарвам? Дайте вие. От действащото НС зависи дали ще го внесем. Ако ми възложат да го внеса, аз ще изпълня решението на парламента. Ако няма подобни решения, ще си го внесат те. България е в уникална ситуация за смяна на правителството и ЕС ще ни даде няколко месеца, за да внесем нов план“, допълни вицепремиерът в оставка.
„Дали опитът води до грехове – вероятно, но опитът не е грях. Възможно е да допуснеш грешки. Вероятно, с ваше участие, ще изясняваме грешките на ГЕРБ в следващите седмици. Наше задължение е да бъдем по-добри. Парламентът има ново мнозинство и съм съгласен с Радев, че се състои от 4,5 и 6 политическа сила. Да не се държат като опозиция, а да се хващат и да управляват“, каза Дончев.
Той пожела грандиозен успех на комисията по ревизии.“Тази комисия ще бъде политическо говорене, упреци и обслужване на интереси. Виждали сме го и преди“, обясни още той.
Относно вариантът Томислав Дончев да стане министър-председател, той отвърна: „Или не ми е дошло времето за премиер, или ми е минало”, каза Дончев. Той допълни, че ще има промени, както в предложения кабинет, така и в структурите на партията. „Съставът на този кабинет е знак, че партията се обновява. Защо не съм аз, може да не е дошло времето или да е отминало“, каза той./Monitor.bg

Още по темата