Андрей Райчев: Доган ще обвърже участие в правителство с президентските избори

Андрей Райчев: Доган ще обвърже участие в правителство с президентските избори

„БСП не са достатъчни на Румен Радев за втори мандат. Трябва да разчита на личния си авторитет и се надява това да му даде сила“. Тази теза изказа пред БНР социологът Андрей Райчев.
Според него президентът е използвал момента за обявяване на кандидатурата си за втори мандат, в който нито една партия не може да си позволи нито да отрече, нито да потвърди, че го подкрепя, защото се намира в предизборна ситуация: „Той издига номинацията и на вицепрезидента Илияна Йотова, което ще рече, че не преговаря с партии. Това е много ясно насочен политически ход“.
Райчев изказа предположение, че на парламентарните избори ДПС ще са в много добра форма, защото управляващата партия в Турция вече призна Движението за права и свободи като „единствената партия, с която партнира“. По думите му Ахмед Доган се е устремил към 400 хиляди гласа: „Ако това стане, ДПС става много сериозна сила в страната с почти решаващо значение.
Доган ще може да постави участието или подкрепата на ДПС за правителство – в зависимост с президентските избори. Той ще застане в много силна поза. Ще каже „не само ще съставим правителство, но и ще съставим и предизборната коалиция за президент. Всички сметки включват и изборите през ноември. Радев изпреварва всичко това и заявява, че с Илияна Йотова са техните кандидати“.
Социологът подчерта, че Румен Радев и Бойко Борисов са се сблъскали челно по всички въпроси и нямат никакъв вид съгласие, а това да се промени е много малко вероятно: „Двамата генерали изпаднаха в такива отношения, имат лична непоносимост и от едната, и от другата страна. Даже има повече мотив „ти да паднеш, отколкото аз да бия“.
Като изключително непрогнозируеми определи той предстоящите на 4 април парламентарни избори: „Поради това, че не може да се определи колко души ще отидат да гласуват. Ако под 2 млн. души гласуват, това ще даде до случайна картина, изкривена и няма да съответства на настроенията на българите и това ще подлежи на много бърза промяна“.
Той не отхвърли вероятността при 3 млн. гласували да има възможност за съставяне на стабилно правителство.
Райчев беше категоричен, че страхът от коронавируса би бил основната причина да не излязат хората да гласуват./Новините БГ

Още по темата