Рашков с нова порция разкрития за подслушваните политици

Рашков с нова порция разкрития за подслушваните политици

Служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван преди вота на 4 април. Това обяви пред БТВ служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Засегнати политици призоваха за съд и най-тежките наказания, ако това действително е така.
Скандалът с подслушването тръгна от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който заяви, че около изборите са подслушвани партийни дейци и водачи на листи. Вчера прокуратурата започна проверка. Вицепремиерът обяви, че срещу него е образувано досъдебно производство от прокуратурата, от обвинението отрекоха.
Рашков обясни, че е започнал проверка, защото го е оценил като предизборен ход, но са били дадени прекалено конкретни детайли, за да е само това.
„Проявих интерес, като се срещнах с хора, длъжностни лица, които имат такава информация и биха могли да изсветлят това нещо. Категорични са, че става дума за подслушване на политици от двете прилагащи СРС структури – ДАНС и ДА „Технически операции“, посочи служебният силов министър и допълни, че ще запази мълчание относно имената на подслушваните политици.
Служебният министър на МВР потвърди, че сред подслушваните лица не е имало политици от ГЕРБ.
„ГЕРБ забравя, че тези държавни структури са на българската държава, те не са собственост на Бойко Борисов и не могат тези структури да се използват в полза на тесни политически цели. За голямо съжаление, тези структури са използвани по този начин дълъг период от време – през всичките мандати, с които те се гордеят и това използване за мен е изключително лош атестат за демократичната ни държава. Тези хора не се свенят от нищо, тези хора не се свенят от видеоклипове, в които ги показват как спят до милиони“, добави той и предположи, че скандалът ще отекне и извън страната.
Рашков не разкри дали има подслушвани служители от МВР, допълни, че очаква да се извърши проверка от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства по случая. /Новини.БГ

Още по темата