Министър Василев: Бюджетът вече има сериозни проблеми

Министър Василев: Бюджетът вече има сериозни проблеми

„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места, за да могат да се финансират продължаващите нужди на бизнеса за възстановяване, нуждите на здравеопазването и за подпомагане на пенсионерите”.
Това каза на брифинг за мерките за подпомагане на икономиката заради кризата с ковид служебният министър на финансите Асен Василев.
„До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. 810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. 509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране. 283 милиона лева от буфера, очевидно са непредвидени и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за бизнеса, 50-те лева на пенсионерите за април и май и ковид мерките”, посочи Василев.
„Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март става ясно, че ще трябва мерките да се продължат, бюджетът не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни налични буфери и пера, в това число за да се покрие част от мярката 60/40 през май. Още преди ние да влезем като правителство, вече започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел”, подчерта министърът на финансите.
„Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи за били ефективни, защото имаме непредвидени разходи за църкви, за Фонд на фондовете, за БНТ. Да кажем, че част от тях трябва да се случват”, отчете Василев.
„Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващия месец. Продължаваме да търсим ресурси тя да продължи, както сме обещали до края на служебното правителство”, поясни Василев.
Сумата, която е спестена от преструктуриране на разходите за държавната администрация възлиза на 810 млн. лв. Това няма да доведе до промяна на възнагражденията в министерствата, тъй като бюджетите се отпускат на щат, но се изразходват за реално заети лица, а повечето държавни служби са заявили по-големи от реалните щатове.
„НАП работи активно от най-големите длъжници към по-малките. Работата на агенцията е префокусирана, така че тя да събере максимално повече пари в хазната. Давам ви за пример, един от рисковите сектори, които досега са били в обхвата на НАП са фризьорските салони. Кажете ми колко пари могат да се съберат от фризьорските салони и каква е щетата за бюджета, ако не се съберат, вместо да се събират от фирмите, които дължат стотици милиони на бюджета”, посочи Василев.
„Банката за развитите, така както е употребявана до момента – мисля, че 1,7 млрд. лв, са раздадени на 20 фирми, е абсолютно безсмислена и е тумор в българската икономика”, допълни финансовият министър. Според него ББР трябва да подпомага дребните и средни предприятия.
„Активно работим за създаване на пакет от мерки за възстановяване на бизнеса”, каза Василев.
„Епедимиологичната обстановка вече е такава, че вече затворени бизнеси, които са ограничени да работят, няма. Трябва да преминем от режим, в който плащаме на бизнесите, защото са затворени и няма как да произвеждат, към режим, в който подпомагаме възстановяването на бизнесите, подпомагаме да се вдигнат поръчките и да заработят нормално и ритмично”.
Първата мярка, по която служебният кабинет работи, е насочена към един от най-засегнатите браншове – туризма.
„Намерихме средства от централния бюджет, с които да се направи програма, която да вдигне заетостта в туризма като нощувки, а в същото време да има силен социален ефект”, посочи министърът.
„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес”, заяви от своят страна министърът на образованието Николай Денков.
„Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”./Вести БГ

Още по темата