И Норвегия разреши „АстраЗенека“ за хора на 65 години

И Норвегия разреши „АстраЗенека“ за хора на 65 години


Норвегия разреши ваксината срещу КОВИД-19 на „АстраЗенека“ да се поставя на хора на 65 години и повече, което би трябвало да ускори ваксинацията на възрастните, предаде Франс прес, като отбелязва, че решението е взето в светлината на новопоявила се информация.

Подобно на няколко други европейски страни, кралството беше ограничило прилагането й до лица на възраст под 65 години поради липса на достатъчно документация за въздействието й върху възрастните. След подобни решения обаче във Франция, Германия и Италия Норвежкият институт за обществено здравеопазване също препоръча да се разшири достъпът до ваксината до всички хора над 18 години, като се позова на британски проучвания за нейната ефективност при възрастните.

Правителството обяви днес, че ще последва този съвет.

Норвегия иска освен това да удължи интервала между инжектирането на двете дози от ваксините на „Пфайзер/Бионтех“ и „Модерна“ от три на шест седмици. Тази мярка обаче зависи от окончателната зелена светлина от Института, който беше натоварен да проучи и възможността този интервал да се разшири на повече от шест седмици, за да се увеличи броят на получилите поне една доза.

Сега вече очакваме ваксина да бъде предложена на всички пълнолетни лица преди или през лятото, заяви пред парламента премиерът Ерна Сулберг.Тя обяви също разширяване на правомощията на местните медицински власти за ограничаване на започналата неотдавна нова вълна на пандемията в страната. Скоростта на заразяване в Норвегия е една от най-ниските в Европа, но напоследък броят на новите случаи започна отново да нараства.

„Все още ни предстои труден път, но ако успеем да го преодолеем, целта за завръщане към по-нормален живот е възможна“, заяви Сулберг. „Ако успеем да задържим епидемията под контрол през март и април, можем да започнем да отваряме отново страната през май“, уточни тя.
В противен случай властите може да наложат нови мерки, включително забрана за сервиране на алкохол и затваряне на много места, където масово се събират хора, предупреди тя.

В страната с 5,4-милионно население поне една доза са получили над 391 000 души, а близо 210 000 са получили две. Към вчерашна дата жертвите на епидемията бяха общо 632-ма души.

Още по темата