Кога отварят границите в Европа

Кога отварят границите в Европа

Контролът по германските граници, въведен с цел да се ограничи разпространението на епидемията от Ковид-19, ще бъде отменен от полунощ в неделя, съобщи министерството на вътрешните работи на Германия. Промяната означава, че хората от съседни страни отново ще могат да влизат в Германия, без да трябва да посочват конкретна причина. Преди пандемията свободата на движение в ЕС даваше възможност за преминаване на границите в общността без гранични проверки, припомня ДПА.
Проверките, въведени в средата на март, от сряда бяха намалени. Граничният контрол за пристигащи от Франция се очаква да бъде отменен към понеделник сутринта. Проверките на чужденци, пристигащи със самолет от Испания, ще продължат до 21 юни.
Франция отменя от 15 юни ограниченията по границите си за пристигащите от ЕС, съобщиха в съвместно изявление министерствата на вътрешните и външните работи на Франция. „С оглед на благоприятното развитие на здравната обстановка във Франция и Европа и в съответствие с препоръките на Европейската комисия от 00,00 ч. на 15 юни Франция ще отмени всички рестрикции върху движението през вътрешноевропейските си граници (сухоземни, въздушни и морски), въведени за борба с пандемията от Ковид-19“, се казва в съобщението.
Пътуващите от държавите членки на ЕС, както и от Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана също ще могат да влизат на френска земя без ограничения. На принципа на реципрочността рестрикциите, включително двуседмичната карантина, остават в сила за границите с Испания и Обединеното кралство, се допълва в изявлението.
Правителството на Испания реши да отвори границите със страните от Шенгенската зона от 21 юни, съобщиха испански медии. Изключение ще бъде направено само за съседна Португалия, границата с която ще бъде отворена на 1 юли.
По-рано испанското правителство бе обявило, че ще започне да пуска чужди туристи в страната от 1 юли, без те да трябва да спазват карантина.
Полша отвори в събота отново границите си с всички свои съседки от ЕС – почти три месеца, след като ги затвори заради коронавируса. След като в петък разхлаби контрола на границата с Литва, в полунощ Полша отвори отново границите си с Германия, Чехия и Словакия.
Изискванията за влизане на граждани на страни извън ЕС също бяха облекчени. Контролът по границите с Украйна, Беларус и руския ексклав Калининград обаче остава в сила.
В средата на март полското правителство затвори границите си за гражданите на другите страни от ЕС. Изключение се правеше само за лица с постоянен адрес в Полша, шофьорите на камиони и дипломатите.
Полетите към дестинациите в ЕС се планира да бъдат възобновени от 16 юни. Засега не е ясно кога ще тръгнат отново международните влакове в рамките на Евросъюза.
Чехия ще отвори от понеделник границите си за гражданите на почти всички държави членки на ЕС, както и за тези на Швейцария и Лихтенщайн. Обещаващият развой на събитията в ограничаването на разпространението на новия коронавирус позволи на правителството да облекчи мерките, заяви здравното министерство в Прага. При влизане в Чехия няма да се изисква отрицателен тест за коронавирус. Граничният контрол във връзка с коронавируса по границите с Германия и Австрия беше отменен преди седмица.
Забраната за влизане обаче остава за живеещите в Белгия, Португалия, Швеция и полското Шльонско (Силезко) воеводство с оглед на това, че чешките власти ги определят като високорискови заони за вирусни инфекции.
Словения ще отвори границите си за гражданите на Черна гора и съседна Италия от 15 юни, съобщи словенското правителство. Любляна допълни, че от днес се въвежда задължителна 14-дневна карантина за повечето хора, пристигащи от 31 държави, където епидемичната обстановка се е влошила през последните седмици, включително Швеция, Великобритания, Русия, САЩ и Бразилия. От миналия месец досега Словения отвори границите си за гражданите на 17 държави, включително на съседните Хърватия, Унгария и Австрия./Вести БГ

Още по темата