Апостола „оживя“ в Карлово/ВИДЕО/ – Горещите новини на Подбалкана

Апостола „оживя“ в Карлово/ВИДЕО/ – Горещите новини на Подбалкана

Карловският склуптор Димитър Бакърджиев извая восъчна фигура на Апостола Левски. Патриотичният жест творецът направи за 1 ноември – Деня на народния будител. Фигурата е изложена и е на разположение на местни и гости в Историческия музей в Карлово.
Творбата „Клетвата“ ще търпи промени. Около Левски ще има и други восъчни фигури – на изваяната вече от майстро Бакърджиев фигура на първия кмет на Карлово и родственик на Левски – Васил Караиванов и на останалите съзаклятници.
„Очите са толкова истински, побиват те тръпки, Левски оживя в родния си град, коментираха пред ПБ Новинар посетители“, възхитени от поразителната прилика на фигурата с оригинала.
В интервю пред медията ни Димитър Бакърджиев разказа кое го е вдъхновило да създаде творбата и какво е чувството да носиш Апостола завинаги в сърцето си.
Днес бе официалното откриване. На представянето присъстваха заместник-кметът на Карлово Антон Минев и секретарят Стефан Стефанов, историци и общественици. Пред тях авторът сподели, че е създал титана на нашето националноосвободително движение като съчетание от исторически данни, автентични фотографии и своята представа за него.
Антон Минев благодари на Димитър Бакърджиев за идеята и нейната реализация и му връчи – от името на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, тематични издания за Васил Левски.

Още по темата