Станишев за действията на Нинова: Открит саботаж

Станишев за действията на Нинова: Открит саботаж

„Мисля, че един момент се пропуска от повечето анализатори. Гледат се конкретните поводи за началото на протестите и се пропуска това, което се случи в страната в последните 3 месеца във връзка с пандемията. Най-вече има много дълбоки социално-икономически причини, защото блокирането на икономиката, както в другите страни, така и в България, доведе до това, че десетки хиляди останаха без работа, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. Докато преди това те някак си свързваха двата края в условия на икономически растеж, сега всички изпитват затруднения”, коментира в „Здравей, България” по NOVA, лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
По думите му влошената икономическа обстановка заради пандемията е довела до изнервяне на обществото и „изключителна чувствителност към всеки дразнител и повод. И ако по-рано хората игнорираха редица нередности и скандални неща, с вързани с управлението, сега просто нямат това търпение”.
Станишев смята, че в България има дълбоко чувство за несправедливост и нарушен обществен договор и протестиращите „имат всички основания” да изразяват недоволството си.
Според лидера на ПЕС, това, че през май е имало излишък в бюджета, означава, че „мерките на правителството не дават резултат”.
„В повечето европейски страни правителствата влязоха в тежки бюджетни дефицити, за да помогнат на икономиката и хората. В България за месец май има излишък. Това означава, че мерките на правителството не дават резултат. Бездействието оголи всички нередности в управлението”.
Президентът на ПЕС отчете, че протестите не са еднородни и издигат множество различни искания.
По думите на Станишев поведението на лидера на БСП Корнелия Нинова в тази ситуация е „необяснимо”. Той го определи като „открит саботаж”.
„Това, което се случва в БСП е, че ние вървим в посоката, която обществото отхвърля. Посоката на една вождистка партия”.
„Нашият основен акцент, според мен, трябва да бъде социално икономическата промяна на България”, каза Станишев.
„Ние се намираме в политическа криза. Струва ми се, че всички политици трябва да проявят смирение. Те трябва да намерят изход от тази криза. БСП е намерил своя, още преди началото на протестите – вот на недоверие”, обясни той.
Лидерът на ПЕС призова за оставката на министъра на вътрешните работи заради случаите на полицейско насилие в началото на протестите.
„Хората да се пазят от провокации, защото има такива интереси, най-различни, които искат да окървавят протеста”, предупреди Станишев.
Той отрече позицията на БСП да се формира под давлението на обвиняемия Васил Божков./Вести БГ

Още по темата