България спешно да започне да издава визи на руски туристи

България спешно да започне да издава визи на руски туристи


България трябва незабавно и спешно да започне да издава визи на руски туристи, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Само преди часове от Руската федерация обявиха, че спират за неопределено време полетите до Турция заради увеличените се случаи на COVID-19 в страната. А именно към морски почивки в южната ни съседка се бяха насочили основната част от руските туристи. И след като тази дестинация става поне временно недостъпна за тях, логично е веднага да потърсят алтернатива за вече планираните си ваканции, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. 

„Колкото и Господ за пореден път да ни доказва, че е българин и да прави всичко възможно да спаси летния туристически сезон на България, не бива да забравяме, че „той дава, но в кошара не вкарва“. И в този случай бездействието на Министерството на външните работи може да се окаже фатално за целия туристически сектор. Не започнат ли спешно и веднага да се издават входящи визи на руските туристи в България, отново няма да успеем да се възползваме от ситуацията. Защото конкурентите ни като Кипър и Египет не спят и вече издават визи на руските туристи, посочват хотелиерите. От организацията подчертаха и че икономически не е сега моментът външното ни министерство да прави политика и да се „опитва да показва мускули“ чрез остри изказвания срещу Руската федерация, защото това е пагубно за икономиката ни. А без икономика няма политика. 

От национално представената организация с 36 регионални структури недоумяват защо към момента, въпреки че имаме работещи консулски служби, не се издават визи за руските туристи. Още повече, че вече има планирани  и директни полети между двете страни. Сега е моментът поне да се опитаме да възвърнем загубените си позиции на руския туристически пазар, като ясно дадем знак, че имаме политическата воля това да се случи. За да успеем да привлечем руски туристи през това лято са необходими няколко спешни мерки, които могат да се изпълнят лесно, не струват много пари, но ще доведат до голям ефект и ще са от изключителна полза за бизнеса, който е на ръба на оцеляването, изтъкват от БХРА. 

На първо място незабавно трябва да започнат да се издават визи. При това това трябва да се „случва светкавично“, а експресното издаване на документи да не е по-скъпо, а на една е съща цена като обикновената поръчка. Предвид, че се очаква сезонът, доколкото въобще има такъв, да се движи от резервациите в последния момент, това е от изключително значение. Трябва да се има предвид, че повечето Шенгенски визи на руските туристи вече са изтекли заради блокираните от пандемията пътувания, така че за да дойдат у нас са им необходими визи, издадени специално за България. 

Нужно е още да се направят постъпи за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск, тъй като в момента на територията на Русия действат едва 3 консулски служби, които обработват визите за България от цялата необятна руска страна, което е крайно недостатъчно и затруднява работата, смятат от асоциацията.

Важно е и да се изпрати още 1 туристически представител в Русия. Както и да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с българските, се казва още в становището.

Още по темата