Опасно мръсен въздух на 13 места в страната

Опасно мръсен въздух на 13 места в страната


В Горна Оряховица са констатирани 2,15 над нормата.

В 13 станции в страната са установени превишения на праговите норми на фини прахови частици, най-голямо – над два пъти е в Горна Оряховица. Това сочи справката на Изпълнителната агенция по околна среда за качеството на въздуха.

В Горна Оряховица са констатирани 2,15 над нормата. Близо два пъти превишение – 1,91 пъти над нормата, е констатирано в станция в Плевен, 1,9 пъти повече са ФПЧ в пловдивския квартал „Тракия“. В Смолян е констатирано превишение от 1,74 пъти, а в русенската станция във „Възраждане“ – 1,66 пъти над нормата. Нормата на ФПЧ е надхвърлена и във Варна /СОУ „Ангел Кънчев“/ – 1,43 пъти, в района на „Каменица“ в Пловдив – 1,33 пъти, в Шумен – 1,21 пъти. В Ловеч и в столичния квартал „Младост“ е констатирано превишение от 1,13 пъти. В още един софийски квартал има превишение – в „Надежда“, където е отчетено 1,03 пъти повече ФПЧ.

Констатации за превишение на ФПЧ има и в две станции в Бургас – в кв. „Меден рудник“ е 1,06 пъти, а в кв. „Долно Езерово“ е 1,01 пъти.

Ежедневен информационен бюлетин за качеството на атмосферния въздух  предоставят от Министерството на околната среда и водите.  В бюлетина са публикувани данни от Националната система за мониторинг на околната среда. Първото му издание бе на 20 февруари, след като в края на януари започна работа обновеният Национален координационен център в МОСВ. Той обхваща и контрола върху замърсяването на въздуха.

От май миналата година на сайта на министерството се публикуват и ежедневен и месечен информационен бюлетин за състоянието на водите. 

Още по темата